iesgniob

IESG, klass 9B har nu startat sin klassblogg! Här kommer vi att publicera våra examensarbeten i svenska som vi skrivit. Vi har fått välja valfritt ämne men skriver enligt samma formalia, fackuppsats! Så läs och njut av väldigt varierande ämnen - enjoy!

Clara Gowers uppsats om Oskar Schindler

Kategori: Allmänt

OSKAR SCHINDLER

Inledning

Jag hade hört att filmen Schindler’s list var en av världens bästa filmer och att jag borde se den. Så jag läste om vad det var för film och vad den handlade om. Filmen utspelar sig i Polen under andra världskriget och är baserad på verkliga händelser. Schindler’s list handlar om en man vid namn Oskar Schindler som börjar oroa sig över de judar som jobbar inom hans företag när han ser hur illa de blir behandlade av nazisterna och samhället (http://www.imdb.com/title/tt0108052/, 7/5-12, 14:07). Oskar Schindler insåg att han inte bara kunde se på medan oskyldiga människor blev spottade på och mördade rakt framför ögonen på honom och bestämde sig, olikt de flesta andra, för att göra allt han kunde för att hjälpa och skydda utsatta judar. Därav är han den man som har räddat fler judar från gaskamrarna än någon annan under andra världskriget (http://www.oskarschindler.com/, 8/5-12, 21:05). Jag kände att Oskar Schindler var en man jag ville veta mer om och bestämde att dedicera min uppsats till honom.

Syfte

Med den här uppsatsen vill jag få reda på varför Oskar valde att riskera sin ekonomi och sin egen säkerhet för att rädda runt 1100 personer han inte kände. Vad var det för speciellt med just Oskar Schindler som fick honom att göra de enorma uppoffringar han gjorde vilket ingen annan vågade. För att kunna besvara en sådan bred fråga tänker jag bryta ner frågeställningen som sådan:

  • Vad är Schindlers bakgrund? En persons bakgrund kommer alltid att påverka resten av den personens liv.
  • Vad gjorde Schindler för att rädda livet på så många judar? Hur gick han till väga och hur kunde han få tillåtelse att genomföra det han gjorde?
  • Vad hände med Oskar Schindler efter kriget?

 

 

 

Metod

Jag kommer söka information genom texter på internet, dokumentärer och faktafilmer. Jag kommer att hämta min information från många olika hemsidor på internet för att få en klar bild av all fakta samt se till att informationen stämmer. Jag tänker inte lita blint på vad olika hemsidor skriver och kommer att vara källkritisk. Jag kommer även att söka upp filmer på youtube.com med experter och vanliga människor som diskuterar om Oskar Schindler för att få inspiration samt kunna se Schindler ur olika personers perspektiv. Tillsammans med den samlade fakta jag får tag på kommer jag dra egna slutsatser av det jag lärt mig under tiden jag har arbetat med uppsatsen.

 

 

1.                                    Oskar Schindler

 

1.1       Oskar Schindlers tidiga liv

Oskar föddes den 28 april 1908 i Svitavy, en liten industristad i Österrike-Ungern. I Svitavy fanns det en spänd stämning mellan de tyska och tjeckiska invånarna i staden (http://en.wikipedia.org/wiki/Zwittau, 14/5-12, 17:53). Oskars pappa ägde en fabrik och hans mamma var hemmafru, Oskar hade en väldigt bra relation till sin syster. Bredvid Schindler bodde en rabbi och hans två söner som blev nära vänner med Oskar. Oskar gick på en tysktalande skola och var väldigt populär, lika bra gick dock inte med betygen.

Oskar började under 20-talet att jobba under sin pappa i hans företag med att sälja bondgårdsverktyg. Han gifte sig med Emilie Pelzl 1928, men äktenskapet orsakade problem i relationen mellan honom och hans pappa och Oskar åkte då till Mähren (som idag är östra Tjeckien) för att arbeta i en el-firma (http://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%A4hren, 14/5-12, 17:50). Under tiden höll Europa på att gå igenom massiva förändringar, speciellt i Tyskland där Adolf Hitler och hans nazistparti höll på att resa sig till makten. Hitler började väcka tankar hos tyskarna i Mähren och förklarade att deras egentliga band var till Tyskland och inte Tjeckoslovakien. Många sudettyskar gick med i nazistpartier, inklusive Oskar Schindler, eftersom han kände att det kunde skada hans affärer om han inte följde med strömmen (http://www.oskarschindler.dk/schindler9.htm, 02:01, 17/5.12), (http://www.notablebiographies.com/Ro-Sc/Schindler-Oskar.html, 00:11, 17/5-12).

 

1.2       Oskar i Polen

1939 invaderade Hitler Polen och kriget bröt ut. Oskar flyttade till Krakow, Polen inom en vecka, ivrig över att hitta ett sätt att dra nytta av konflikten på ett eller annat sätt. Staden blev det nya läget för regeringen av hela naziockuperade Polen. Schindler skapade snabbt vänner bland ledande befälhavare i både den tyska armén samt SS, genom att erbjuda dem illegala varor från den svarta marknaden såsom konjak samt cigarrer.

Det var runt samma tid som han träffade Itzhak Stern, en judisk revisor som så småningom skulle hjälpa Oskar med att rädda judar. Schindler köpte en köksutrustningsfabrik som hade gått i konkurs, Stern fick jobb där som en bokförare och de två männen fick en nära relation till varandra. Med hjälp av sin legendariska stil och att han var beredd på att muta rätt personer kunde Schindler säkra flertal kontrakt med tyska armén för sina grytor och kastruller. För att bemanna sin fabrik vände sig Schindler till det judiska samhället, vilket, Stern hade berättat för honom, var en bra källa för billig och pålitlig arbetskraft. Vid den tiden bodde flera tiotusentals judar i Krakow, de flesta av dessa bodde i getton, vilket var fattiga områden där judarna hade blivit tvingade att bo (http://www.oskarschindler.dk/legacy/content1.html, 02:20, 17/5-12).

Judarna blev gradvis värre och värre behandlade av regeringen samt samhället och Schindler fick order om att betala sina judiska arbetares löner direkt till SS snarare än till arbetarna själva. Strax efter det utfärdade myndigheterna en ny förordning vilket gav order om att alla judar förutom de med essentiella jobb skulle lämna staden. Detta utlöste panik som fick judar att desperat leta efter arbeten vilket kunde ses som nödvändiga (http://www.oskarschindler.dk/schindler9.htm, 02:02, 17/5-12), (http://www.notablebiographies.com/Ro-Sc/Schindler-Oskar.html, 00:11, 17/5-12), (http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/biography/schindler.html, 02:07, 17/7-12).

 

1.3       Schindlers arbete börjar

Under 1942 började nazisterna flytta Krakows judar till arbetsläger. Några av Schindlers arbetare, inklusive Itzhak Stern, var bland den första gruppen av människor som fick order om att rapportera till tågstationen. Schindler skyndade sig till tågstationen och argumenterade med en SS-officer om hur viktiga hans arbetare var för honom och att de behövdes på grund av kriget. Genom att nämna några av sina nära och högt uppsatta nazistiska vänner såväl som utdela ett par hot om vad som skulle hände med SS-officeren ifall han inte släppte av hans judar ifrån tåget, så kunde Schindler rädda sina arbetare och säkert eskortera dem tillbaka till fabriken.

I början av 1943 påbörjade nazisterna tömma Krakows getton på alla judar, viktiga som oviktiga. De judar som var friska och kapabla till att arbeta skickades till arbetslägret Plaszow och resten skickades till dödsläger eller blev skjutna på plats. Amon Goeth var en ung SS-officer som var kommendant över Plaszow. När Amon gav order att lokala industrier skulle flyttas in i Plaszow föreslog Schindler att de kunde göra ett mini arbetsläger inuti hans fabrik som han själv skulle styra, på så sätt kunde han fortsätta anställa sina egna arbetare. Goeth höll inte med honom och tyckte inte att det var en bra idé, men han gav sin tillåtelse efter Oskar hade mutat honom. I fabriken blev de nazistiska vakterna strängt tillsagda av Schindler att det var fullständig förbjudet att skada, trakassera eller mörda judarna och vakterna gjorde som de blivit beordrade. Amon kom då och då och kollade läget i fabriken eftersom han och Schindler hade fått en bra relation, Oskar hade ingen respekt för honom men förstod att Goeths vänskap hade fördelar. Amon var känd för att vara kallhjärtad och kunde enkelt döda och skada judar utan den minsta medlidande, det hände ibland att han var på besök på Schindlers fabrik och slog ner en del personer som han inte tyckte arbetade tillräckligt hårt. Schindler kom då och sa till Amon att han skulle ta hand om det själv senare, vilket han såklart inte gjorde (http://www.oskar-schindler.varianfry.dk/Schindler.htm, 00:09, 17/5-12), (http://www.notablebiographies.com/Ro-Sc/Schindler-Oskar.html, 00:15, 17/5-12), (http://www.oskarschindler.dk/legacy/content1.html, 02:19, 17/5-12).

 

1.4 Listan

Under 1944 ändrades Plaszow från det att vara ett arbetsläger till ett koncentrationsläger. Detta innebar att fångarna skulle skickas till dödsläger såsom Auschwitz. Sedan kom ordet om att Schindlers fabrik skulle stängas. Schindler kontaktade Goeth och bad om att få flytta sin fabrik tillsammans med sina anställda till Tjeckoslovakien, så de kunde fortsätta förse Hitlers armé Tredje riket med viktiga krigsmateriel. Efter ytterligare en muta fick Oskar som han ville och Amon sade till honom att skriva upp en lista av alla de personer han ville ta med sig. Schindler skrev en lista med runt 1100 namn. När han blev tillfrågad varför han behövde småbarn till sin fabrik förklarade han att det var på grund av deras små fingrar som kunde rengöra patroner bättre än vuxna fingrar.

Schindler fick betala massvis med mutor för att kunna flytta sin fabrik till Tjeckoslovakien. De 800 män som skulle jobba under Schindler blev skickade till Tjeckoslovakien i trånga tågvagnar. 300 kvinnor och barn som skulle anlända till tågstationen strax efter männen hade gjort det hade av misstag förts till Auswitch istället. Oskar räddade omedelbart dessa kvinnor och barn, och de skickades vidare till Tjeckoslovakien (http://www.oskarschindler.dk/legacy/content1.html, 02:18, 17/5-12).

Under de kommande sju månaderna skulle Schindlers fabrik inte ha skapat en enda fungerande patron. Schindler menade att det var på grund av att allting var nytt och ovant, men egentligen hade han försvagat tillverkningsprocessen med avsikt så att de inte skulle klara någon kvalitetskontroll (http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/biography/schindler.html, 02:06, 17/5-12), (http://www.notablebiographies.com/Ro-Sc/Schindler-Oskar.html, 00:51, 17/5-12).

 

1.5       Slutet på kriget

Slutligen, den 8 maj 1945, kom kriget till ett slut efter Tyskland kapitulerade. Schindler samlade alla sina anställda tillsammans på fabriksgolvet för att dela med sig av den goda nyheten. Han bad dem att inte söka hämnd för allt ont de gått igenom och uppmanade till en tyst minut till minne av dem som hade gått bort. Han bad de SS medlemmar som var närvarande att inte skada någon mer utan att istället gå hem i fredligt till sina familjer istället, vilket de gjorde.

Med rädslan av att bli tillfångatagen och missförstådd av dem som styrde landet, eftersom han faktiskt höll i en slavfabrik och var medlem i ett nazistiskt parti, flydde Oskar tillsammans med sin hustru västerut. Ett par dagar senare blev Schindlers judar av en ensam rysk officer som red upp till fabriken på en häst (http://www.notablebiographies.com/Ro-Sc/Schindler-Oskar.html, 01:09, 17/5-12), (http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/biography/schindler.html, 02:05, 17/5-12).

 

1.6        Efter andra världskriget

Schindlers efterkrigs liv liknade det före kriget, som präglades av en rad misslyckade affärsprojekt, festande, drickande samt kärleksaffärer. Schindler flyttade till Argentina och köpte en gård, men han gick i konkurs eftersom han hade spenderat runt 19 miljoner kronor för att rädda sina judar (http://www.oskarschindler.dk/schindler9.htm, 01:56, 17/5-12). Han fick nu förlita sig på pengar från en judisk välgörenhetsorganisation för att överleva.

Oskar övergav sin hustru och återvände till sina tacksamma judar som hjälpte honom med hans pengaproblem. Oskar påbörjade ännu ett misslyckat projekt, därefter levde han mestadels av pengar han fick av de han hade räddat samt en liten pension (http://www.oskarschindler.dk/, 02:09, 17/5-12).

Samma år som hans sista projekt misslyckades blev han inbjuden till Israel för första gången. Oskar fick ett varmt mottagande i Israel, vilket stod i skarp kontrast med hur han behandlades hemma i Västtyskland, där många var arg på honom för att han hade skyddat judar och sedan vittnat mot nazisterna i domstol. Schindler återvände till Israel varje år och stannade i flera veckor för att möta upp sina judar och deras familjer, som han betraktade som sin egen familj.

När Oskar Schindler dog till följd av hjärt- och leverproblem begravdes han i Israel precis som han hade önskat sig. (http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/biography/schindler.html, 02:03, 17/5-12), (http://www.oskarschindler.dk/legacy/content1.html, 01:18, 17/5-12).

 

Sammanfattande slutsats

Jag själv anser att Oskar Schindler är den mest fantastiska människa som jag någonsin hört talats om. Historien om Schindler visar att hjältar inte kommer i perfekta paket. Oskar var en vanlig person, han var verkligen inte en fläckfri ängel som kom från ovan för att uträtta mirakel. Schindler var en gift kvinnotokig, supande, festande, pengahungrig katolsk man som stöttade nazist partiet och hade många vänner inom SS, och i den här mannen skulle judarna finna sin hjälte. Schindler var en sentimental man som älskade enkelheten i att göra gott. En man full av brister precis som resten av oss. En vanlig man, som även under de värsta omständigheterna gjorde otroliga saker. Den mest osannolika av alla förebilder som började med att tjäna miljoner som en krigsprofitör och slutade genom att spendera sin sista penning och riskera sitt liv för att rädda 1100 främlingar. Schindler steg till den högsta nivå av mänsklighet, och överlevde Förintelsen utan att smutsa ner sin själ, sin medkänsla samt sin respekt för mänskligt liv. Jag tycker att Oskar är väldigt modig som vågade göra det han tyckte var rätt eftersom det var mycket hjärntvättning och grupptryck som fick folk att ändra sina åsikter och tänka som regeringen, dessutom blev de skrämda till att tänka på ett visst sätt eftersom alla visste att de skulle bli straffade annars.

Jag tycker att Oskar Schindlers verkade ha en bra uppväxt vilket kan vara en faktor till att blev väldigt självsäker som vuxen och vågade tro på sig själv. Utan sitt självförtroende skulle Oskar antagligen aldrig våga röra sig i samma kretsar som SS-officerare och presentera sig till dem, vilket skulle ha ändrat mycket längre fram i tiden då hans kontakter var en viktig del i hur han kunde rädda Schindler judarna. Schindler var en väldigt duktig affärsman vilket också hjälpte honom då han visste när och vilka han skulle muta, han visste även hur han skulle prata med personer till sin fördel. Oskar var charmig, ödmjuk och visade alla stor vördnad, vem de än var. Oskars stil fick antagligen folk att dras till honom och förstå att han var viktig, och folk ville göra honom nöjd.

Jag hyser oerhört stor respekt för Oskar Schindler och jag förstår fortfarande inte hur mycket han har riskerat och hur mycket jobb han har lagt ner för att göra det rätta även om ingen annan tyckte att det var rätt, och jag tycker att det är den mest osjälviska handling någon kan göra. Oskar visar verkligen att det alltid finns hopp för mänskligheten, hur lågt den än har hunnit sjunka.

 

 

Clara Gower

Kommentarer

  • Elin Hugg säger:

    Jag tycker verkligen om inledningen då den får mig intresserad och viljan att fortsätta läsa. Hela uppsatsen är väldigt bra och den blir aldrig tråkig. På vissa ställen verkar det som om du missat ord, så då var det ibland svårt att förstå. Till exempel ”Ett par dagar senare blev Schindlers judar av en ensam rysk officer som red upp till fabriken på en häst”. Hittade ett stavfel, ”dedikera”. Annars var meningarna bra och ordvalet varierat. Meningarna börjar inte på samma sätt eller med samma ord vilket gör det lättare att läsa. Allt var bra uppdelat med underrubriker och styckesinledningar.

    Faktan är väldigt intressant och det är lätt att hänga med i texten. Det är 4 olika källor som du huvudsakligen använt dig av och faktan är bra omskriven. Jag antar att det var lättast att bara använda dig av internetkällor fastän du skrivit i metod att du skulle använda dig av faktafilmer eller liknande. På internet finns trots allt mycket och lättillgänglig fakta. Alla länkar till faktan fungerar också. Du lyckades få svar på de fyra huvudsakliga frågorna du hade vilket är väldigt bra. (Dock så var det väl ingen som visste säkert varför Oskar Schindler egentligen räddade så många judar?)

    Hela uppsatsen var väldigt bra och intressant. Jag tycker du diskuterar väldigt fritt och drar slutsatser utifrån det du fått fram om Oskar Schindler. Du har skapat dig en egen uppfattning om honom som person och spekulerar i varför han blev som han blev och varför han gjorde som han gjorde. Den enda fråga om jag funderar i lite över var om någon faktiskt visste varför han egentligen räddade så många judar och använde hela sin förmögenhet till att rädda dem? Annars svarade du på de andra frågorna som du hade i syftet. Jag känner att den här uppsatsen har öppnat mina ögon, hade hört talas om filmen du pratade om men aldrig kollat på den. Väldigt bra jobbat, definitivt läsvärt.

    2012-05-28 | 20:57:47
  • Marcus Andersen säger:

    Din inledning va riktigt bra, den va intressant så den gör mig som läsare mer intresserad så man inte kan sluta läsa man vill bara veta mer. Den är klar och tydlig man förstår direkt vart du vill komma, du har också presentera en film om det. Jag hitta något stavfel, sen kunde du ha gjort underrubrikerna i större text format så det blir lättare att läsa och se men du dela upp det riktigt bra. Du har mycket bra fakta i uppsatsen om Oskar Schindler, också så använder du 4 olika källor som är bra istället för att bara använda en källa dina källor funkade även att trycka på, du har också besvara alla dina frågor ställningar med bra svara . Jag tycker hela din uppsats är riktigt bra tycker du har gjort ett riktigt bra jobb, du har diskutera fritt och du ger klara slutsatser tycker jag. Den är lätt att läsa och förstå vilket är mycket bra.

    2012-05-29 | 21:01:59
  • Klara Nyberg säger:

    Hej Clara, Här får du lite konstruktiv kritik från den andra Klara fast med K :]

    I din inledning har du skrivit väldigt bra. Du förklarar väl varför du valt att skriva om Oscar Schindler och gör mig på det viset intresserad av att läsa vidare. Jag hittade inga stavfel alls, däremot verkar du ha en tendens att glömma ord som jag tycker borde vara med i vissa meningar. Tillexempel tycker jag att det i en mening borde stå ’och jag kommer att vara källkritisk’ (Du hade inget jag med) och i en annan mening borde det stå ’Lika bra gick det dock inte med betygen’ (Du hade inget det). Alla dina meningar är uppbyggda bra och de påbörjas varierat. Ditt språk är väldigt bra, du använder varelse slang eller jätte komplicerade ord. Du har delat in hela din uppsats i stycken och följt fackuppsats mallen.

    Nästan all fakta du skrev var väldigt intressant att läsa, däremot tyckte jag att det blev lite mycket, men jag förstår förstås att det är svårt att välja bort fakta då man skriver om en person som gjort så mycket bra i sitt liv. Din fakta är skriven på ett sådant sätt att jag hänger med, och alla de frågor du skrivit i din frågeställning kunde jag läsa svaren på. Du skrev i början att du skulle vara källkritisk så det är bra att du använt fler än bara en källa att söka efter fakta på. Alla dina länkar fungerade utom en, då jag klickade på den kunde inte webbsidan visas. Jag kollade inte upp all fakta på alla hemsidor, men till de tre jag kollade på hade du översatt och skrivit om fakta.

    I din sammanfattande slutsats har du diskuterat mycket och väl. Du förklarar tydligt vad du tycker om Oscar Schindler och du skriver allt på ett väldigt bra sett. I slutsatsen besvarar du dina frågor från frågeställning lite grand, men frågan om vad som hände med Oscar efter kriget finner jag inget svar på (I slutsatsen). Du avslutar uppsatsen jätte bra i din slutsats, som är mycket intressant och välskriven.

    Jag tycker att du har gjort ett jätte bra arbete, du har sökt efter mycket information. Din slutsats är jätte bra, du har funderat och skrivit ned dina tankar på ett bra sätt för oss att läsa. Din uppsats är läsvärd och jag tyckte den var mycket intressant.

    Hälsningar från Klara :)

    2012-05-30 | 20:34:52

Kommentera inlägget här: