iesgniob

IESG, klass 9B har nu startat sin klassblogg! Här kommer vi att publicera våra examensarbeten i svenska som vi skrivit. Vi har fått välja valfritt ämne men skriver enligt samma formalia, fackuppsats! Så läs och njut av väldigt varierande ämnen - enjoy!

Petter Dyrebrandts uppsats om vikingar

Kategori: Allmänt

Inledning

Vikingar, eller nordmän är ett folk som levde under en relativt kort period men ändå hann hitta på en egen religion, bli nedskrivna i många skrifter och segla över havet. Just att alla vikingar i hela norden ägnade sig åt nästan samma saker tycker jag är det mest fascinerande om dem. Vikingarna krigade och mördade varandra och tog över små landskap. Inte som romarna som 1000 år tidigare erövrade stora delar av Europa och krigade med svärd och pilbågar, vilket visar att vikingarna var väldigt primitiva för sin tid. I Kina hade redan den kinesiska muren byggts och i Rom hade colloseum byggts, så antingen brydde sig vikingarna helt enkelt inte om att bygga saker eller så var de bara... tja, vikingar. Vikingarna nöjde sig med att bränna små byar, segla över haven med sina långbåtar med svärd i hand och stjäla guld i Storbritannien. Vikingarnas religion och deras gudar var däremot väldigt unika och hör nästan hemma i en serietidning som var släppt idag. Guden Tor, till exempel är en populär superhjälte idag. Myterna om troll, jättar och havsodjur hör till stor del till den nordiska mytologin.

Syfte

Syftet med denna uppsats är att först och främst att jämföra vikingarnas rike i norden med andra riken runt om i världen på den tiden och att hitta kopplingar från vikingatidens mytologi och sätt att leva eftersom att vikingarnas mytologi, enligt mig, är den mest spännande och minst verklighetstrogna "religionen". Eftersom att detta hände så länge sedan så gäller det dock att ta all fakta med en nypa salt på grund av att en större del av vad vi idag vet om vikingarna och deras sätt att leva bara har spridits från mun till mun. För att täcka så mycket av vikingarnas livstil  jag kan så ställer jag dessa frågor:

  • Vad gjorde vikingarna?
  • Vilka mål hade de i livet?
  • Varför var vikingarna speciella?
  • Hur vet vi saker om vikingarna?

Metod
Jag kommer främst använda mig av de källor jag hittar genom att söka efter vikingar på Google, men jag kommer även använda mig av populära svenska sidor, tex nationalencyklopedin och populärhistoria.se eftersom att de har bra källhänvisningar och jag känner att jag kan lita på dessa hemsidor. Jag vet också en del om vikingarna och gudarna inom den nordiska mytologin som jag kommer skriva om, men jag vill helst hitta ny fakta som jag vet att jag kan lita på eftersom att vikingarnas religion är väldigt överdriven och fantasifull och det är väldigt lätt att skriva till något kul utan att jag misstänker något udda. Om någon skrev att asagudarna kunde skjuta laser ur ögonen så hade jag nog trott på det eftersom att, jo, det är en väldigt konsigt tro och mytologi.

1. Vikingarna

Vikingatiden är den sista delen av järnåldern och tog plats under åren 800-1050 e.kr. Detta var första gången som människor i norden sökte makt, land och rikedomar och inte bara nöjde sig med en liten gård i skogen. Det talas sällan om kvinnor när man talar om vikingar eftersom att de mest höll sig hemma och inte mer spår efter sig än ett par grytor, männen var raka motsatsen mot kvinnorna, de förde väsen och var nästan aldrig hemma. Nordiska stormän skickade nu ut stora vikingatåg (därav namnet vikingar) för att kolonisera olika länder och finna rikedomar. Vikingar plundrade årligen Irlands kust i flera år och bestämde senare, år 841, att sätta upp ett fast läger vid namn Dublin på Irlands östkust. Självfallet så slutade vikingarna inte där, utan de byggde fler läger runtom Storbritannien och Frankrikes kuster. Flera städer som vikingarna byggde finns kvar än i dag, till exempel Normandie i Frankrike och Dublin i Irland, som till och från styrdes av nordiska konungar i flera århundraden(http://www.ne.se/lang/vikingatiden 09:51 2012-05-10, http://www.ne.se/lang/vikingatåg 10:05 2012-05-10 ). Vikingarna var sannerligen ett mycket skrämmande folk som i grund och botten levde på att plundra och döda. I klostren samt kyrkorna i västra Europa som ofta blev plundrade av nordmännen så löd enligt traditionen en bön så här: A furore Normannorum libera nos, Domine! vilket på svenska betyder "För nordmännens raseri, bevare oss, milde herre Gud!"( http://sv.wikipedia.org/wiki/Viking 19:45 2012-05-27).

1.1 Religionen och en vikings vardag.

Mjöd! Offringar! Krig! Dessa ord sammafattar nog den vanliga nordmannens dag på pricken. I vikingarnas samhälle så var mjöd en gudadryck som serveras i Valhalla, dit vikingar åker när de faller i krig. I Valhalla så mjölkas mjöden ur geten Heidrun på toppen av kunskapens och livets träd, Yggdrasil.  Mjöd är annars jäst honungsvatten, men i vikingarnas sagor om gudarna så är praktiskt taget varenda mening överdriven, enligt sagorna så var första gången som nordmännen smakade mjöd när guden Oden kräktes ut mjöd över världen efter att ha druckit flera kar av det mytomspunna suttungamjödet. När en gud eller as, som de heter i den nordiska mytologin dricker av suttungamjödet så lär han sig att skriva den bästa poesin, om en människa dricker av det så lär han sig inte mycket förutom ett par rim. Ingen vet säkert exakt hur mycket mjöd vikingarna drack, några säger att vikingarna drack mjöd som en törstig flodhäst dricker vatten, medan andra påstår att mjöd bara dracks under ceremonier, fester och fredsavtal mellan olika kungar. (http://sv.wikipedia.org/wiki/Mjöd 21:03 2012-05-28, http://sv.wikipedia.org/wiki/Suttungamjödet 21:04 2012-05-28)

1.2 Plundring

Att Vikingarna var så pass framgångsrika i sina vikingatåg runtom europa trots sina primitiva vapen var på grund av att de hade absolut perfekta  båtar som var byggda enbart för plundring och att överraska fienden . Vikingarnas kända långbåtar kunde ta sig ändå in till kusterna och bokstavligt åka upp på stranden med båtarna, andra båtar på den tiden kunde inte ta sig längre in än ett par hundra meter från stranden och staden eller byn hade tid på sig att antingen evakuera eller att göra sig redo för strid. När vikingarna då kom inroande på natten i sina långbåtar så var de framme vid stranden innan någon hann se dem och då hade de övertaget i och med att byns krigare var helt oförberedda. Byar och städer som låg längre in i landet kände ofta inget hot av att bli attackerade från havs, men vikingarnas långbåtar var såpass smidiga och lätta att de kunde ta sig in i små åar och floder, segla ytterligare flera mil in i landet från kusten och sedan attackera därifrån och få ett stort övertag i och med att de var helt oväntade och när de var färdiga så kunde de enkelt segla ut till havet igen utan att ha någon risk att bli förföljda (http://www.ne.se/lang/vikingatåg 20:34 2012-05-27, http://www.popularhistoria.se/artiklar/vikingarnas-stridskonst/ 19:23 2012-05-28)

2. Mytologi

Precis korset ses som symbolen för kristendom så är torshammare, Mjölner, ofta symbolen för asatron och den nordiska mytologin. Det mesta vi vet om de nordiska gudarna och deras seder är det som är nedskrivet i den isländska diktingen Eddan och Snorres Edda som är skrivna runt 1200-talet. Asatron är skriven och påhittad(?) med extremt mycket fantasi. Fruktansvärt mycket fantasi. I Eddan finns alla möjliga historier om gudarnas kamper mot jättar, troll och andra bestar runtom i världen. I asatron består världen av olika delar, Asgård var asarna, de mäktigaste gudarnas värld, andra gudar som inte var lika mäktiga som asarna hette  vaner och de bodde i Vanheim. Jättar bodde i Jotunheim och människor bodde i midgård, dvärgarna som var mäktiga smeder bodde lite överallt, där deras smiden behövdes fanns de. Alver nämndes också i Snorres Edda men de har ingen riktig form utan är bara ljus och mörker. I asatron så spelade det ingen roll vad en människa gjorde under sitt liv, utan bara hur hon dog, om en viking dog i krig så kom han till Oden i Valhalla, vilket var som himlen där det serverades oändligt med kött och mjöd, om en viking dog av ålder eller sjukdom åkte ner till Hel i dödsriket och om en viking drunknade så blev han fångad i gudinnan Rans nät och var fast i hennes salar under vattnet för all framtid. Det visar att en viking inte hade mycket att förlora i krig, när en viking dog var han säker på han skulle återförenas med sina fallna kamrater i Valhalla. En man som inte har något at förlora är en väldigt farlig man (http://sv.wikipedia.org/wiki/Nordisk_mytologi 22:32 2012-05-28, http://www.popularhistoria.se/artiklar/vikingarnas-varldsbild-mytologin-och-makten/ 23:26 2012-05-28).

Sammanfattande slutdiskussion

Vikingar är ett folk som alltid är ute på äventyr, om de inte seglar runt och plundrar städer och kyrkor så berättar de massvis av fantasifulla historier om gudarna i Asgård. Jag tror att vikingarna var väldigt smarta trots att de inte byggde någon stor byggnad som var populärt under den tiden som vikingarna levde, istället så nöjde de sig med att bygga de bästa och smidigaste båtarna i världen som nog var största anledningen till att vikingarna lyckades bli fruktade runtom Europa. Jag känner att vikingarna nöjde sig med väldigt lite jämfört med resten av världen, de har vad de har och behöver inget mer. Gudarna finns i himlen och det är inte mer om det, vikingarna brydde sig inte om att kolla upp i himlen för att kolla om gudarna verkligen famms där uppe, och de brydde sig inte heller om att sprida sin tro runtom i världen som de flesta andra maktgalna länder gjorde under den tiden. Vikingarna var faktiskt ganska lika barn (förutom att de höll på med lite för mycket dödande) i och med att de bara levde loppan under sitt liv och inte tänkte särkilt mycket på framtiden eller särskilt mycket på makt. Jo,  vikingarna byggde ju städer runtom Europa, men det var mest för att det var en fin plats att bo på, inte en plats att känna sig mäktig på. Det är ganska fascinerande att de faktiskt har haft stort inflytande på fantasy genren som finns idag, där troll, jättar och alver nämns titt som tätt. Filmen och boken "Sagan om Ringen" hade väldigt mycket inspiration från asatron, det utspelade sig till exempel i midgård och många namn i sagan om ringen påminner om vikingarnas namn. Tufft.

 

Petter Dyrebrandt
IESG 9B
VT 2012
Fröken: Ms. Silverloo

Kommentarer

  • Ninna Thunberg säger:

    Jag tycker du har skrivit en bra och rolig uppsats. Jag tycker din inledning var väldigt fängslande och gjorde mig väldigt sugen på att läsa vidare, den var välskriven och intressant. Stavningen är bra och varierande, förutom något litet ord som försvunnit eller en bokstav som missats.

    Din metod visar att du har insikt i att faktan om vikingar har gått vidare genom tal, vilket får mig som läsare att inse att det kanske inte är korrekt fakta som framställs, men att du varit väldigt källkritisk. Du hade väldigt tydliga och bra frågor.



    Du har skrivit om faktan så att jag som läsare blir väldigt intresserad och road av uppsatsen, den var väldigt enkel och tog snabb tid att läsa. Du har gjort faktan roande vilket jag tycker är extremt bra gjort. Du svarade på dina frågor på ett intressant sätt. Ett litet fel vid källhänvisningen vid paragraf: 1.2 Plundring, och vid paragraf: 2. Mytologi.

    Att du använder fler än en källa är väldigt bra och länkarna leder till sidan som de ska.



    Din diskussion och egna åsikter del är skriven på ett väldigt öppet sätt, den får en inse vad du tycker och du diskuterar dina frågor och din fakta väldigt intressant sätt med många vinklar och några tankeställare. Jag tycker din uppsats var väldigt bra, rolig och intressant, och ett väl utfört arbete.

    2012-05-29 | 17:08:21
  • Amanda Avermo säger:

    Din inledning är bra skriven men vissa meningar kan formuleras på ett annat sätt, så att det blir lättare att förstå dem. Det första jag la märke till i inledningen var att du inte hade skrivit varför du ville skriva om vikingar utan den handlade mest om skillnaderna mellan vikingarna och romarna. Jag kan tycka att du kunde ha skrivit det, för då får jag som läsare veta vad du vill lyfta fram med ämnet.

    Generellt så tycker jag att din stavning och hur du har använt dig av punkt och stor bokstav är bra, men som jag sa innan så kan du formulera meningarna på ett annat sätt så att andra som läser uppsatsen kan förstå det bättre. Dina meningsuppbyggnader är bra och det ord som du använder dig mest av är "att"(t.ex. eftersom att de mest höll sig hemma...) då räcker det om du bara använder: eftersom. Du använderdig mycket av wikipedia som källa vilket inte är så bra eftersom det är så lätt att bara gå in och ändra på informationen som står där, men dina andra källor fungerar och du har skrivit om faktan på ett bra sätt så att jag som läsare förstår vad du menar. Frågorna i syftet besvaras bra i din text och generellt tycker jag att du valde bra frågor som rör ämnet.

    Din sammanfattade slutdiskussion var helt super bra! Du har skrivit vad du tycker om vikingarna och jämfört dem med barn i dagens samhälle. Det är ett perfekt slut på din uppsats och jag har lärt mig så mycket mer om vikingar som jag inte visste innan. Bra gjort!

    2012-05-29 | 19:37:29

Kommentera inlägget här: