iesgniob

IESG, klass 9B har nu startat sin klassblogg! Här kommer vi att publicera våra examensarbeten i svenska som vi skrivit. Vi har fått välja valfritt ämne men skriver enligt samma formalia, fackuppsats! Så läs och njut av väldigt varierande ämnen - enjoy!

Malin Eklövs uppsats om Wicca

Kategori: Allmänt

Inledning

Den här uppsatsen kommer att handla om Wicca, den moderna vita häxan, men även en religion. Jag har valt detta på grund av mitt stora intresse för det övernaturliga, och för att jag har blivit intresserad att bli en av det lilla jag har läst, då det har intresserat mig väldigt mycket. Men innan jag bestämmer mig måste jag ha mer information om det, och därför har jag valt att skriva denna uppsats om Wicca.

 

Syfte

Mitt syfte med den här uppsatsen är att ta reda på mer information om Wicca, och utifrån det skapat tre frågeställningar som jag tänker fokusera mitt arbete runt.

•                                         Vad är Wicca?

•                                         Vad är viktigt att veta som Wiccan?

•                                         Vad finns det för för- och nackdelar med att vara Wiccan?

 

Metod

För att ta reda på mer information och kunna besvara mina frågeställningar så har jag mest använt olika internetsidor. För att hitta information har jag sökt på nyckelorden Wicca, Wiccan rules, the wiccan rede, the law of three, pros and cons in Wicca.

 

1. Wicca

Wicca är en polyetistisk och panteistisk natur- och  fruktbarhetsbaserad religion. Den grundades på 1940 talet, och har rötter från germaska och keltiska kulturer, samt ockultistiska rörelser som är inspirerade från Egyptisk filosofi. Det finns även många komponenter från andra kulturer.

 

1.1 Wicca som religion

Wicca är en panteistisk religion, vilket betyder att man ser att allting som existerar är en del av gud eller det gudomliga. Liksom de flesta panteister ser man även universum, jorden och naturen som helig. Men Wicca är även en duoteistisk religion, då man ser denna gudomlighet som i två olika sidor, en maskulin och en feminin, som båda harmoniserar med varandra.  Man kan jämföra detta med Yin och Yang, men här kallas den feminina delen för Gudinnan, och den maskulina för Guden. Men en del Wiccaner kan även välja att kalla Guden och Gudinnan för med personliga namn, som till exempel Freja och Oden. Men Wiccaner accepterar även andra Gudar och Gudinnor som någonsin har existerat i andra kulturer och religioner, vilket gör Wicca polyteistiskt. Wiccaner brukar säga att alla gudinnor är olika sidor av Gusinnan, och att alla gudar är olika sidor av Guden. Men alla Wiccaner delar några olika gestalter hos Guden och Gudinnan. Till exempel är Gudinnan månen, men hon är även ”Trippelguddinnan”, vilken består av Jungfrun, Modern och Haggan. Guden är solen, Den Behornade och den Gröne mannen.(http://www.dimmornasdotter.se/2010/04/04/2781326-vad-ar-wicca/, 2012-04-21, 10:57)

 

Wicca är även en natur- och fruktbarhets religion. Det betyder att Wiccaner står naturen nära, och att det är där de finner svaren på alla frågor. Det är i naturen som Wiccaner kommunicerar med gudar och gudinnor, där de skapar sina heliga utrymmen och där de hämtar förnyad kraft. Men beroende på vilket väder eller vilken säsong det är så påverkar naturen oss olika. Naturen ändras ständigt, och det påverkar oss alla  (http://www.dimmornasdotter.se/2010/04/04/2781326-vad-ar-wicca/, 2012-04-21, 10:57).

 

2.   Regler inom Wicca.

Egentligen finns det inga regler eller lagar inom Wicca, då man vill uppmuntra medlemmarna att göra vad man vill, men ändå veta om man gör fel. Detta är även en anledning till att Wiccaner inte missionerar; de vill inte tvinga på folk sin tro, utan låta dem göra ett eget val. Vill de bli wiccaner gör de någonting åt det. Det finns dock två grundbegrepp, som de flesta wiccaner tänker på; The wiccan Rede, vilket kan räknas mer som ett råd än en regel eller lag, och Trefaldighetslagen.

2.1 The Rede

Det finns en vers som heter ”Wiccan Rede”, eller ”The Wiccan Rede”, som berättar i stort sätt vad en wiccan måste tänka på.

” Bide the Wiccan Laws we must
In Perfect Love and Perfect Trust.

Live and let live,
Fairly take and fairly give.

Cast the Circle thrice about
To keep the evil spirits out.

To bind the spell every time
Let the spell be spake in rhyme.

Soft of eye and light of touch,
Speak but little, listen much.

Deosil go by waxing moon,
Chanting out the Witches’ Rune.

Widdershins go by waning moon,
Chanting out the baneful rune.

When the Lady’s moon is new,
Kiss thy hand to Her, times two.

When the moon rides at her peak,
Then your heart’s desire seek.

Heed the North wind’s mighty gale,
Lock the door and drop the sail.

When the wind comes from the South,
Love will kiss thee on the mouth.

When the wind blows from the West,
Departed souls will have no rest.

When the wind blows from the East,
Expect the new and set the feast.

Nine woods in the cauldron go,
Burn them fast and burn them slow.

Elder be the Lady’s tree,
Burn it not or cursed you’ll be.

When the Wheel begins to turn,
Let the Beltane fires burn.

When the Wheel has turned to Yule,
Light the log, the Horned One rules.

Heed ye Flower, Bush and Tree,
By the Lady, Blessed Be.

Where the rippling waters go,
Cast a stone and truth you’ll know.

When ye have a true need,
Hearken not to others’ greed.

With a fool no season spend,
Lest ye be counted as his friend.

Merry Meet and Merry Part,
Bright the cheeks and warm the heart.

Mind the Threefold Law you should,
Three times bad and three times good.

When misfortune is enow,
Wear the blue star on thy brow.

True in Love ever be,
Lest thy lover’s false to thee.

Eight words the Wiccan Rede fulfill:
As Ye Harm None, Do What Ye Will” (http://witchery.wordpress.com/2007/05/22/wiccan-credo/, 2012-05-07, 13:32).

Detta betyder att man ska ge lika mycket som man tar, att man ska lyssna på andra, och som tidigare nämnt att man får göra i stort sätt vad man vill så länge man inte skadar någon annan, människa eller djur.

Det finns även en regel inom Wicca med namnet ”The Threefold Law”, den nämns i Wiccan Credo,  som säger att typen av magin som man skickar iväg återkommer, tre gånger starkare. Det betyder att om en Wiccan skickar iväg ”god” magi, magi för att hjälpa någon, återkommer detta senare, tre gånger starkare. På samma vis kommer ”mörk” magi, magi som skadar, också tillbaka, tre gånger starkare. Saker som räknas som att skada andra är till exempel manipulation, dominans, försök att kontrollera, fysiska skador, känslomässiga skador, mentala skador eller försök att skada en person eller en grupp på något annat vis (http://www.religioustolerance.org/wicrede.htm, 2012-05-07, 13:50).

Att vara en Wiccan kan ibland vara svårt, då man alltid måste tänka på sina handlingar, och alla möjliga konsekvenser, så man inte skadar någon. Judy Harrow säger: ”The craft, assuming ethical adulthood, offers us no rote rules. We will always be working on incomplete knowledge. We will sometimes just make plain mistakes. Life itself, and life-affirming religion, still demands that we learn, decide, act and accept the results.”

Man har olika ideer om vad man räknar som att skada andra. En del räknar endast människor eller människor och djur, medans andra räknar både människor, djur och växter. Drar man gränsen vid att döda djur för att få mat kan man välja att bli vegetarian, men om man tycker det är ok att äta djur kan man välja djur som har haft ett så bra liv som möjligt, genom att välja lokalproducerat, ekologiskt kött. Men att leva ett liv och aldrig skada någon är fysiskt omöjligt, vilket gör att ”The Rede” är mer ett råd än en lag som man följer (http://www.wicca.nu/vadarwicca/etik.html , 2012-05-16, 20:20).

Egentligen består “The Rede” bara av de sista två raderna, men med tiden har resten av den långa versionen tillkommit, med 26 rader totalt. Wiccaner måste inte, om de inte vill, bry sig om den långa versionen av The Rede, så länge de har de sista två raderna i bakhuvudet: “Eight words the Wiccan Rede fulfill: As Ye Harm None, Do What Ye Will”. Det har diskuterats om alla 26 raderna räknas som den fulla versionen av The rede eller inte men, de sista två raderna komms på av Doreen Valiente, och senare nämnde Gwen Thompson, från New haven, USA, att hon hade fått den fulla dikten i arv av sin farmor. Dock tror man att hon hittar på för att få sin tradition att verka äldre, och mer trovärdig. Man tror att hon läst Valiente's citat, och sen anpassat en vers hon fått av sin farmor att låta mer Wiccansk, och sen vävt in Valiente's citat på slutet, för att därför bli mer trovärdig (http://www.wicca.nu/vadarwicca/etik.html , 2012-05-16, 21:30)

2.2 Trefaldighetslagen

Trefaldighetslagen, eller The threefold law som nämns i dikten ovan, är en ide att all magi som man sänder ut kommer att komma tillbaka, tre gånger den skala som den sändes ut i, vilket betyder att om du till exempel sänder ut magi för att skada, så kommer det i sinom tid att vända till baka och drabba dig själv, fast tre gånger så starkt. Detsamma händer om du skickar ut magi för att hjälpa, även det drabbar dig i sinom tid tre gånger så starkt. Dock ska man tro på detta med en  nypa salt. Många wiccaner tror bokstavligt på detta, medans en del inte bryr sig om den alls, och en bara ser den som en påminnelse att magiska handlingar kan få oväntade konsekvenser och att det är bra att tänka sig för både en, två och tre gånger innan man skickar iväg magin. Doreen Valiente, som är en av de viktigaste personerna i wiccansk historia, sa en gång: ”Another teaching of Gerald's which I have come to question is the belief known popularly as "the Law of Three". This tells us that whatever you send out in witchcraft you get back threefold, for good or ill. Well, I don't believe it! Why should we believe that there is a special Law of Karma that applies only to witches?” (http://www.wicca.nu/vadarwicca/etik.html , 2012-05-16, 22:00).

Då var och en inom wicca bestämmer vad man vill och inte vill tro på är inget av dessa begrepp ett måste, man kan välja om att strunta totalt i dem om man vill. De är endast råd på hur man kan leva ett sånt etiskt liv som möjligt, där man skadar så få som möjligt  (http://www.wicca.nu/vadarwicca/etik.html , 2012-05-16, 22:15).

3. Bra och dåliga saker med Wicca

Då wicca är en naturreligion känner man sig närmare naturen och livet. Det har större trovärdighete än religioner skapade av ren tro, då det inte finns någon gud eller bok som bestämmer vad man ska göra. Man får tro på vad man vill och göra vad man vill så länge man inte skadar någon. Man för större förtroende för sig själv och sina förmågor, man blir mer positiv för livet och sig själv, man känner att man har mer kontroll över vad som händer runt om kring sig i livet, man utvecklar fler färdigheter, man känner att det alltid finns någon eller något som lyssnar och vägleder dig, man får en känsla av meningen med sitt liv, och livet i allmänhet, man är sin egen chef och får välja själv vad man vill och inte vill tro på (http://wiki.answers.com/Q/What_are_the_pros_and_cons_of_the_Wiccan_religion , 2012-05-16, 22:30).

Var dag kräver övning och evenegemang för att man ska bli bra på det, man måste utveckla förmågan att se på vad som händer som mer än en tillfällighet (kan även vara en fördel), det spelar ingen roll om vad du vill ha eller hur mycket du vill ha det, alla känslor måste utjämnas, då man inte kan göra förtrollningar baserade på känslor som ilska eller svartsjuka, man uppmuntras att lägga ner mycket tid och ansträngning för att förbättra sin visdom och befogenheter, som till exempel...

–                ...att kunna isolera sig från andra människor, vilket i många fall kan leda till ensamhet. Det bästa sättet att kunna bekämpa detta är att ta väl hand om den tid man har på egen hand, och avsätta en viss tid, det spelar ingen roll om det är när man vaknar, mitt på dagen, innan man går till sängs eller en annan tidpunkt på dagen, till att träna.

–                ...att det kan skada ditt dagliga arbete eller studier, men åter igen, ta hand om din tid väl, och slösa inte bort den.

–                ...att det kan orsaka besvikelse om man misslyckas, men ibland kommer inte resultatet på så sätt som du förväntar dig. Om du till exempel utför en formel för att få kärlek i livet. Du kanske förväntar dig en älskare, men får istället en valp. Bli inte besviken, den älskar dig också, så du fick vad du ville (http://wiki.answers.com/Q/What_are_the_pros_and_cons_of_the_Wiccan_religion , 2012-05-16, 22:50).

Sammanfattande slutdiskussion

Jag tycker att det är bra att man får välja att göra och tro på vad man vill, att det är ingen som har bestämt att den här boken är helig, eller den här guden ska du tro på! Vill man inte tro på en gud, så finns det flera andra, det är bara att välja och vraka. Att Wicca är en naturreligion tycker jag också är bra, då de flesta andra religioner inte bryr sig om den så mycket, men i Wicca har allt ett naturligt väsen, varje träd och sten. Man ser respekt för dessa väsen som finns i allt runt omkring oss, och en del wiccaner kan till och med välja att be om tillåtelse innan de plockar upp en sten från marken till exempel. Att man får göra vad man vill så länge man inte skadar någon tycker jag är en väldigt bra regel, då man börjar tänka igenom innan man handlar på alla konsekvenser som finns i det specifika valet. ”Skadar jag någon om jag gör så här?” Om man inser att det valet innebär att man skadar någon, det räcker med att man säger någonting som gör någon ledsen, så inser man det i förväg och kan välja ett annat val. Dock inser jag att vi är alla människor och att det är omöjligt att gå igenom livet och aldrig skada någon fysiskt, psykiskt eller känslomässigt, men man kan minimera skadan så gott man kan. Dock tror jag inte helt och fullt på Trefaldighetslagen, att allt man skickar iväg magiskt skulle komma tillbaka tre gånger så stort, och jag håller med Doreen Valiente, varför skulle det bara vara häxor som blir drabbade av trefaldighetslagen, då vanliga människor inte blir det. Men även om jag inte tror på det helt och fullt så har jag det i bakhuvudet som en påminnelse om de oväntade konsekvenserna som allt, magiskt eller ej, handlande kan ha.

Kommentarer

  • Marcus Andersen säger:

    Jag tycker din inledning är bra , inledningen är intresse framkallande och den är tydlig så man förstår. Såg inget stavfel, du har bra meningar men du blandar olika språka som är bra, din vers om Wicca är på engelska versen va tydlig så man förstår. Du har bra underrubriker men skulle vart lättare att se om man har underrubrikerna i ett annat textformat, men du har delat upp underrubrikerna bra. Du har också bra fakta som blir mer intressant när man läser, det va ganska lätt att förstå, du har besvara dina frågor som du har i din frågeställning. Du har använt fem olika källor som är bättre en att bara ta allt från samma, det gick att trycka på några källor (direkt i uppsatsen utan att behöva kopiera och klistra in )men man kunde inte trycka på alla källor. Du diskuterar fritt och dina slutsatser är klara och lätt att förstå, jag som läsare tycker den är bra och det är ett bra avslut.

    2012-05-29 | 23:09:15

Kommentera inlägget här: