iesgniob

IESG, klass 9B har nu startat sin klassblogg! Här kommer vi att publicera våra examensarbeten i svenska som vi skrivit. Vi har fått välja valfritt ämne men skriver enligt samma formalia, fackuppsats! Så läs och njut av väldigt varierande ämnen - enjoy!

Vendela Wesths uppsats om virus

Kategori: Allmänt

Virus

Inledning

Jag har valt att skriva min uppsats om virus för att det intresserar mig hur något så litet kan påverka oss människor och djur på ett så grovt sätt. Jag vet att virus inte är levande organismer och jag vet att ett virus kräver en levande cell för att kunna föröka sig genom att klona sig själv, men jag vet inte allt. Jag har hört att virus kan dela sig själv för att föröka sig, men jag vet inte om det är sant, så jag vill veta om virus kan påverka en död människokropp på något sätt.

 

Syfte

Mitt syfte med detta arbete är att ta reda på om virus kan föröka sig i en död organism och på något sätt influera organismen destruktivt. Det finns många zombiefilmer som inte bara är baserade på att människor uppstår från de döda, på senare tid när inte lika många tror på gastar och spökhistorier har flera filmer gjorts där biologiska vapen har blivit utspridda bland befolkningen och på så sätt har viruset först dödat människan för att sedan leva på de döda cellerna, vilket gör att människan börjar leva igen, fast den är död.

Jag har valt några frågeställningar för att ta reda på det här:

·        Ett virus är inte en levande organism, så vad består ett virus av?

·         Finns det någon möjlighet att ett virus kan föröka sig genom att dela sig själv i olika delar?

 

Metod

Jag har redan kollat runt om det finns några bra böcker att använda för arbetet, men jag har inte hittat något som jag tycks ha användning av. Därför ska jag använda olika internetsidor och videos. För att vara säkrare på mina internetkällor så kommer jag att kolla runt på flera olika sidor och därmed jämföra källorna och på så sätt ta beslut.


 

1. Vad är ett virus

Virus kommer från det latinska ordet virulentus, som betyder giftig (http://en.wikipedia.org/wiki/Virus, 2012-05-16, 14:16). Ett virus är den minsta mikroben som kan infektera en levande cell, och även fast ett virus ibland räknas som en mikroorganism så är det inget som lever för att viruset inte har någon egen metabolism. Ett virus kan inte heller föröka sig på egen hand, utan måste infektera en levande cell för att reproducera. Vissa virus gör att cellerna delar på sig, detta kan öka risken för cancer.

Virus kan inte färdas på egen hand, de förlitar sig på att det så småningom ska komma en matchande cell att infektera. Virus sprids genom kroppsvätskor, avföring, fysisk kontakt och genom aerosoler (luftföroreningar, dimma). Eftersom att virus är levande och död materia så är de mycket motståndskraftiga i olika miljöer runt om i världen.

Virus kan infektera alla levande organismer, så som bakterier, urdjur, fungi, växter och djur. Virus som attackerar bakterier kallas bakteriofager (http://sv.wikipedia.org/wiki/Virus, 2012-05-16, 14:19. http://www.ne.se/virus/344299, 2012-05-16, 14:21. http://sv.wikipedia.org/wiki/Aerosol, 2012-05-16, 14:22). Celler som lever i slemhinnor hos däggdjur är speciellt utsatta för angrepp av virus eftersom att de inte är täckta av någon skyddande hud. Därför är det väldigt enkelt att få könssjukdomar, t.ex. herpes och kondylom, och förkylningar, exempelvis hosta och halsont (http://www.netdoktor.se/barn/?_PageId=788, 2012-05-16, 14:24. http://hem.passagen.se/samlevnad/konssjukdomar.htm, 2012-05-16, 14:25).

 

1.1             Vad består ett virus av

Ett virus består av genetesiskt material i form av en nukleinsyra, mer känt som RNA och DNA som är två typer av nukleinsyra. Det är varierande om det är RNA eller DNA beroende på viruset. RNA-virus är mer labila och är därför inte lika vanliga och lätta att bli smittad av som DNA-virus. Nukleinsyran är täckt av en skyddande proteinkappa som tillåter viruset att fästa sig fast i cellen. Viruset tränger sig in i cellen och den genetiska informationen, samt proteinet som finns i kappan tillverkas sedan i cellen efter att den har blivit infekterad. Bakteriofager skjuter endast in nukleinsyra (http://sv.wikipedia.org/wiki/Virus, 2012-05-16, 14:59. http://www.netdoktor.se/barn/?_PageId=788, 2012-05-16, 14:59).

1.2             Tyrant Virus

Tyrannviruset, också enkelt förkortat t-virus eller enbart ”t”, är ett fiktivt virus som har synts i Resident Evil-spelen och –filmerna. Viruset var framställt av doktor Charles Ashford för att hindra hans dotter Angela från cellulär nedbrytning. Bieffekten av detta är att viruset dödar värden i processen. Därför skapade Ashford ett anti-virus, som balanserar ut och låter hans dotter undvika att hamna i en rullstol (Resident Evil: Apocalypse, 2004).

T-viruset sprider sig på samma sätt som riktiga virus (dock inte säkert om tyrannviruset sprider sig genom luft) och det är också uppbyggt som många riktiga virus, men det finns några skillnader. Viruset tar först över cellen och sedan dödar och ersätter cellens organ med en kopia av sig själv. Sedan kombineras viruset med andra celler för att producera energi. Energin som produceras när detta sker är tillräckligt mycket för att starta de drivande nervcellerna och också de grundläggande lägre hjärnfunktionerna, den förbifartsleder också cirkulationssystemet vilket gör att hjärtat och lungorna blir överflödiga system som inte längre är nödvändiga.

Vanliga symptom av transmission är illamående, feber, klåda, svett och omättlig hunger. Om ett anti-virus inte bli injekterat så leder det vanligtvis till ruttnande av huden, försämring av muskelfibrer och förlamning av smärtkänsel (http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:http://projectumbrella.net/articles/t-Virus, 2012-05-16, 19:35).

En levande människa som blir infekterad får alla sina högre hjärnfunktioner förstörda. Viruset skadar hypotalamus, en del i hjärnan, som bl.a kontrollerar ämnesomsättning och sömn. Detta gör att det blir ett enormt flöde i blodet av hormoner, innehållande noradrenalin som gör att värden blir stressad. Därmed framkallas raseri, ständig hunger och ökad aggresivitet (http://www.ne.se/hypotalamus, 2012-05-16, 18:26. http://sv.wikipedia.org/wiki/Noradrenalin, 2012-05-16, 18:27. http://sv.wikipedia.org/wiki/Hypotalamus, 2012-05-16, 18:27. http://wiki.du.se/index.php?title=Subjects/Medical_Science/Kurser/Medicinsk_baskurs%2C_anatomi_och_fysiologi/Ordlista_A%26F/HYPOTALAMUS, 2012-05-16, 18:28).

Om människan som blir infekterad redan är död så produceras bara nog med energi för att driva de lägre hjärnfunktionerna. Dessa funktioner är de mest primära, så som att gå och att äta (http://zombie.wikia.com/wiki/T-Virus, 2012-05-16, 18:32).

Slutdiskussion

Jag har lärt mig att virus inte kan påverka en död människokropp på något sätt, eftersom ett virus måste infektera levande celler. Jag har också lärt mig att viruset själv inte heller kan dela på sig utan att den har infekterat en cell, då cellen i vissa fall tvingas att dela sig själv. Därför är det inte möjligt att någon skulle bli smittad av tyrannviruset.

Jag vet nu att virus består av genetisk information i form av DNA eller RNA som förs över till cellen. Proteinenheter som finns i den skyddande kappan förs också över till cellen, men inte till bakterier.

Jag tycker att hela zombievirus-idéen är väldigt häftig, men det är väldigt bra att det inte är möjligt för den sprids enkelt och på många olika sätt och då skulle allt vi människor har uppfunnit och alla våra mål gå i kras.

 

Vendela Westh

Engelska Skolan i Gävle

Klass 9B

VT-12

Ms. Silverloo

Kommentarer

  • Matilda :) säger:

    Jag tycker din uppstats är både intressant och faktarik. Inledningen är bra och gör mig som läsare intresserad för ämnet. Språket i uppsatsen är korrekt och det finns nästan inga stavfel. Meningsuppbyggnaden är mestadels bra, detsamma gäller ordvalet som är varierat och anpassat till en fackuppsats. Meningarna påbörjas oftast på ett varierat sätt och innehåller inte så mycket upprepningar. Texten är uppdelad i olika stycken och underrubriker, dock skulle det kunna vara lite fler underrubriker för att göra det hela lite tydligare.



    Din uppsats innehåller mycket intressant fakta. Du använder många ord som är typiska för det här ämnet, vilket gör att det som läsare är lite ibland är lite svårt att förstå. Frågorna som presenterades i syftet besvaras relativt tydligt. Du använder dig av flera källor men du hänvisar i slutet av varje stycke till alla i en och samma parantes vilket gör det svårt att veta från vilken källa du tagit de olika delarna av faktan. Länkarna fungerar däremot bra och på de ställen där du enbart hänvisar till en källa går denna fakta att hitta på sidan samt är väl omskriven.



    I slutdiskussionen blir inte frågorna som var ställda i syftet helt besvarade men istället sammanfattade på ett sätt som är lätt att förstå. Din diskussion är intressant men kan utvecklas lite mer och dina slutsatser är tydliga och bra. Jag tycker att din slutdiskussion är ett mycket bra avslut på den här uppsasten. Din uppsats var väldigt intressant att läsa och förklarade på ett bra sätt hur virus fungerar.

    / Matilda Fagerlind

    2012-05-29 | 23:31:30
  • Amanda Nilsson säger:

    Din uppsats börjar starkt med en tanke som får mig att vilja läsa vidare. Du visar i inledningen intresse för ämnet och ambition för att ta reda på mer. Ditt språk är väldigt säkert, varierat och korrekt skrivet och passar även bra till ditt ämne. Meningarna är lite för långa på en del ställen, men det vägs upp då meningarna är varierade och skrivna på rätt sätt. Styckeindelning och underrubriker använder du bra och därför blir din uppsats tydligare och mer sammanhängande.



    Texten är intressant och täckande. Men stegvis märks det att det är ett specifikt område inom ämnet du ska ta reda på, detta var först lite förvirrande. Kanske kunde du ha valt en annan titel, t.ex. ”T-viruset” då ditt syfte verkar vara baserat på detta. Då kunde du även kanske ha fördjupat dig mer i ämnet. Samtidigt beskrev du grunder för virus, vilket är bra för att hänga med. Texten flyter annars på bra och de frågorna du sammanställt besvaras. Du har använt olika fungerande källor och skrivit om faktan till din egen text på ett mycket bra sätt.



    Frågorna från ditt syfte besvarar du i din diskussion, du drar slutsatser och framför vad du tycker. Det var kort men bra sammanfattat och omfattar allt du skrivit. Du avrundar uppsatsen på ett fint sätt med en tankeställare baserat på ämnet. Intressant skrivet och fint slutfört!

    2012-05-30 | 21:55:52

Kommentera inlägget här: