iesgniob

IESG, klass 9B har nu startat sin klassblogg! Här kommer vi att publicera våra examensarbeten i svenska som vi skrivit. Vi har fått välja valfritt ämne men skriver enligt samma formalia, fackuppsats! Så läs och njut av väldigt varierande ämnen - enjoy!

Olivia Eriksson Martinez uppsats om psykopati

Kategori: Allmänt

Inledning

Denna uppsats kommer att handla om psykopati. En psykopat är en person som inte upplever känslor på samma sätt som vi andra gör, de har inte förmågan att uppleva empati och medkänsla. Många förknippar ofta ordet psykopat med seriemördare, vad de då inte tar hänsyn till är att det finns många psykopater som går omärkta i mängden. Typiska kännetecken för en psykopat är att de är karismatiska, mycket manipulativa, egocentriska och ytliga. Jag valde att skriva om psykopater för att på något vis fascineras jag av hur deras hjärna fungerar, och hur deras tankegångar ibland skiljer sig totalt från våra.

Syfte

Mitt syfte med detta arbete är att ta reda på vad är egentligen en psykopat. Jag vill lära mig mer om psykopati i allmänhet. Psykopati och liknande personlighetsstörningar har länge intresserat mig, men jag har aldrig riktigt gott vidare med intresset, och t.ex. sökt om det på min fritid. Därför tänker jag ta tillfället i akt att skriva om det nu.

Jag har utifrån detta skapat ett par frågeställningar som är viktiga för arbetet:

·        Hur är en psykopat?

·        Vad är en psykopats kännetecken?

·        Hur en psykopat skiljer sig samt liknar en ”normal” person?

Metod

För att kunna skriva denna uppsats ska jag använda mig mycket av internet och olika dokumentärer om psykopati. Jag kommer inte bara söka på information på svenska på grund av att det är mycket information som även finns på engelska, och många dokumentärer är på engelska.  De huvudsakliga nyckelorden jag kommer att använda mig av när jag söker efter information är följande: psykopati, psykopater, psychopaths, psychopathy, psykopati dokumentär.

 

 

 

1. Psykopati- Historia

Ordet “psykopati” härstammar från de grekiska orden: psyche, som betyder själ/ liv, och pathos, vilket betyder lidande. Det var den franske professorn och psykiatern, Philippe Pinel, som för första gången beskrev psykopati som en person med fullständig avsaknad av ånger och skuldkänslor, runt början av 1800- talet. 1941 kom boken ”The Mask of Sanity” ut, skriven av Hervey Cleckley. I denna bok jämför Cleckley psykopater med färgblinda, han beskriver psykopatin som att vara känslomässigt färgblind, att inte ha förmågan kunna skilja på godhet och ondska, lugn och orolig mm. (http://sv.wikipedia.org/wiki/Psykopati, 15/05/12, 18:35, http://epubl.ltu.se/1402-1773/2005/040/LTU-CUPP-05040-SE.pdf, 15/05/12, 18:35)

1.1 Hares PCL- R

PCL- R står för Psychopathy Checklist Revised. Det är en lista av kännetecken och drag för en psykopat, utformad av professorn Robert Hare. Denna lista används flitigt av både psykiatrer och doktorer vid undersökningar av misstänkta psykopater. Sammanlagt har listan 20 kriterier och beroende på hur bra de kriterierna överensstämmer med individen ifråga. Han/hon poängbedöms därefter med 1 eller 2 poäng beroende på hur bra de stämmer in. Högsta poängsumman kan bli 40, och klassas personen som extrem psykopat.

Här kommer Hares checklist:

  1. Talför/ytlig charmig
  2. Förhöjd självuppfattning/grandios
  3. Behov av spänning/blir lätt uttråkad
  4. Patologiskt lögnaktig
  5. Bedräglig/manipulativ
  6. Saknar ånger och skuldkänslor
  7. Flackt, ytligt känsloliv
  8. Kall/bristande empatisk förmåga
  9. Parasiterande livsstil
  10. Bristande självkontroll till exempel lättväckt aggressivitet
  11. Promiskuöst och egoistiskt sexualliv
  12. Tidiga beteendeproblem (före 12 års ålder)
  13. Saknar realistiska, långsiktiga mål; agerar kortsiktigt och kan inte planera på lång sikt
  14. Impulsiv
  15. Ansvarslöshet, till exempel som förälder eller chef
  16. Tar inte ansvar för sina handlingar
  17. Många kortvariga äktenskapsliknande förhållanden
  18. Ungdomsbrottslighet (före 15 års ålder)
  19. Återfaller i kriminalitet
  20. Kriminell mångsidighet

(http://sv.wikipedia.org/wiki/Psykopati, 15/05/12, 20:43, http://sv.wikipedia.org/wiki/PCL-R, 15/05/12, 20:43)

1.2 Beteende och orsak

Psykopati är en personlighetsstörning, och inte en sinnessjukdom som många tror. Psykopater lever ofta en parasitisk livsstil, vilket innebär att individen manipulerar andra att göra saker åt för psykopatens egen vinnings skull. På grund av sitt, till ytan, charmerande och trevliga sätt blir de så pass manipulativa och övertygande. Med sin brist på ånger, skuld och empati, försätter psykopaten sina offer i otrevliga sammanhang, med svåra konsekvenser. Förutom att psykopater förtrycker andra, försätter de även sig själva i komplicerade situationer, t.ex. att skuldsätta sig. Många hamnar även i kriminalitet, på grund av att de har svårt att hålla sig efter regler och lagar. Det är inte så att psykopati är något positivt, men när de använder sig av sina förmågor och omvandlar det till att lyckas i karriären, då kan de skapa sig ett bra liv utifrån annars dåliga förutsättningar. (http://illvet.se/fraga-oss/vad-ar-en-psykopat, 15/05/12, 21:30, http://sv.wikipedia.org/wiki/Psykopati, 15/05/12, 21:36)

Psykopati är delvis biologiskt, men det präglas också av miljö och uppväxtförhållanden. Växer en person med tendens till psykopati upp under dåliga förhållanden, då förstärks missanpassningen i samhället och interaktion till andra människor. Enligt studier finns det bevis på att de första åren har mycket stor inverkan på hur han eller hon växer upp och blir. Det ska ha bevisats att kroppskontakt och knyta känslomässiga band är viktigt under de första åren, vilket bidrar till att utvecklas på ”rätt” sätt. Om denna kroppskontakt inte förekommer sägs den sociala delen av hjärnan utvecklas på fel sätt. (http://www.bankrattsforeningen.org.se/psyko.html#nr4, 16/05/12, 23:22) Som barn finns det vissa faktorer som tyder på psykopati (även om barn inte får klassas som psykopater), det var J.M. MacDonald som för första gången beskrev de tre indikatorerna; kissa i sängen, grymhet mot djur och pyromani. Det kom därför at kallas MacDonald- triaden.( http://sv.wikipedia.org/wiki/Psykopati, 16/05/12, 22:46)

1.3 Behandling

En kriminell psykopat ska ha lättare att falla tillbaka till att begå brott än andra. En studie från USA har visat att psykopater som har fått gå i terapi under sina år bakom lås och bom har fortsatt att begå brott än de psykopater som inte gick i terapi.( http://topdocumentaryfilms.com/psychopath/, 14/05/12, 16:51) Det finns många teorier om psykopati går och bota eller inte, men oavsett var psykologer säger, är psykopati inte något som går att bota genom terapi. Personlighetsstörningen är något som sitter i hjärnan, och vissa forskare tror att om några år finns det resurser som gör det möjligt att byta ut icke fungerande hjärnmekanismer till mikrochips. Då kommer moraliska och etniska frågor upp, om det är okej att inplantera mikrochips i annars obotliga psykopater och förändra de helt? Är det okej av samhället att gå in och förändra strukturen i hjärnan på andra individer? (http://sv.wikipedia.org/wiki/Psykopati, 17/05/12, 11:27, http://topdocumentaryfilms.com/psychopath/, 17/05/12, 11:27)

Sammanfattande slutdiskussion

I denna uppsats har du fått läsa och lära dig om psykopati. Jag har utifrån mina frågeställningar skrivit den generella informationen, som jag tycker all borde veta. Under skrivandet av uppsatsen har jag lärt mig mycket om psykopati, som jag innan inte alls hade någon aning om.

Många använder nuförtiden ordet psykopat som ett skällsord, det jag vill lyfta fram är att psykopati är ingen sjukdom, utan ett komplicerat förhållningssätt till omvärlden. Psykopaterna är ofta missförstådda individer, som behöver vård, men det är oklart vilka metoder som är rätt. En psykopat framstår oftast som empatilös och avsaknad av ånger och skuldkänslor. Detta är dock ett inlärt sätt att tänka och agera (samtidigt som det delvis är biologiskt), och det är lika omöjligt att träna bort som t.ex. skolios och dyslexi. En psykopat kan ge skenet om att vara mycket trevliga och charmiga, vilket är mycket skrämmande, för vad de kan göra när ingen ser på är brutala saker. Idag finns det många som lider av psykopati, och vad som gör det så problematiskt är att det är så svår behandlat och obotligt. Jag tycker mycket synd om psykopater, för det är ju inget de kan rå för, och de är något de måste leva med resten av deras liv, men å andra sidan är det väldigt mycket hemskt de har gjort under tiderna. Även om det är fruktansvärt av mig att säga är det orättvist att de som har gjort grova brott och klassas som psykopater, hamnar på en anstalt för mentalt sjuka. Jag skulle vilja att de betalade med sina liv, för dem kommer få sitta inlåst hela sina liv på de där anstalterna, och de kommer aldrig att förändras.

 

 

 

Olivia Eriksson Martínez
IESG
9B
VT 2012
Ms. Therese Silverloo

Kommentarer

  • Komentar av Amanda Avermo säger:

    Din uppsats är väldigt intressant och inledningen fångar mig som läsare till att vilja läsa mer. Det finns inga stavfel av vad jag kan se men ett slarvfel som "all"- alla. När det kommer till punkterna så har du glömt att sätta ut det efter varje parantes med källan. Bortsätt från de små felen så är din meningsuppbyggnad bra och språket som du använder i din uppsats är mycket bra. Dina meningar börjar varierat och du använder inte samma ord så många gånger vilket jag anser är bra. Du använder dig väldigt mycket av wikipedia som källa men har även många andra källor som hjälp, vilket visar ett stort intresse av ditt ämne. Dina frågor som presenterades i syftet besvaras bra i din textoch faktan som du tagit från de olika källorna är väldigt bra omformulerade. Din sammanfattade slutdiskussion är bra och du skriver vad du tycker är rätt och fel, men vad tycker du att vi människor runtomkring kan göra för att t.ex. få stopp psykopati i tidigålder?

    Din uppsats har gett mig ett nytt sätt att se på psykopater och jag har även fått reda på ny information som jag inte visstenågonting om.

    En bra uppsats som innehåller intressant fakta och som fått mig på andra tankar.

    2012-05-28 | 17:22:46
  • Amanda Nilsson säger:

    Uppsatsen är intressant redan från inledningen och får mig att vilja läsa mer. Grammatiken är för det mesta bra och språket professionellt utformat förutom några få enklare stavfel som ”gott” istället för ”gått”. Ibland verkar du även ha missat ord, som till exempel i meningen ”och klassas personen som extrem psykopat”. Du använder bra ord som även är lätta att förstå. Du skriver varierat och bra anpassat till ämnet. Styckeindelningen fungerar fint och underrubrikerna är väl använda på ett sätt som gör det enkelt att hänga med och om det skulle önskas; hitta i din uppsats.



    Faktan är intressant och informationen bra och grundläggande. Texten är lätt att läsa och hänga med. Den är relevant, sammanhängande och frågorna från syftet besvaras i den. Du har använt fler varierade källor. Wikipedia har du dock kanske använt dig lite för mycket av, vilket kan vara negativt men också positivt. I gengäld har du använt flera och varierade källor, som vetenskapliga artiklar och en dokumentär. Faktan är dessutom väl omskriven och alla länkar förutom en pdf-fil fungerar.



    Du avslutar uppsatsen i din diskussion genom att besvara frågor från syftet och du diskuterar från olika aspekter. Dina åsikter omfattande uppsatsen lyfts fram väl och avslutar din uppsats starkt. Ämnet är intressant, och det har du på ett mycket bra sätt visat i din uppsats!

    2012-05-30 | 21:54:31

Kommentera inlägget här: