iesgniob

IESG, klass 9B har nu startat sin klassblogg! Här kommer vi att publicera våra examensarbeten i svenska som vi skrivit. Vi har fått välja valfritt ämne men skriver enligt samma formalia, fackuppsats! Så läs och njut av väldigt varierande ämnen - enjoy!

Hanna Petterssons uppsats om hotade djur

Kategori: Allmänt

Inledning

Den här uppsatsen kommer att handla om hotade djur. Jag har valt ämnet för att det är ett intressant ämne. Det finns många olika djur/ djurarter som är hotade och det är intressant att se mer exakt vilka djur som är hotade och varför de är det. Det skrivs mycket i media om olika hot mot miljön och hur det påverkar djuren, men det är inte bara klimatförändringarna som är ett hot mot djuren utan också vi människor. Jag vill veta mer om vilka hot vi människor utgör direkt mot djuren genom jakt mm och indirekt genom växthusgaser etc. och vad vi kan göra åt det.

Syfte

Mitt syfte med den här uppsatsen är att ta reda på mer om hur vi människor kan hjälpa olika djurarter vars överlevnad i nuläget är hotad. Jag vill också veta vad det är vi människor har gjort för att djuren ska bli hotade från början och hur vi kan förhindra det. Jag vill undersöka vilka djur som är hotade och varför de är det. Jag vill också titta på hotade landdjur och hotade havsdjur som grupper och se mer specefikt vad det är för saker som hotar dessa båda grupperna av djur. Till sist ska jag ta reda på hur människor och djur hotas av att olika djurarter dörut.

Jag har utifrån detta skapat följande frågeställningar

·        Vad är hotade djur?

·        Varför är vissa djur hotade?

·        Vilka djur är speciellt hotade?

·        Vad gör vi för att hjälpa hotade djur?

·        Vad hotar landdjur och vad hotar havsdjur?

·        Vad är konsekvenserna av att olika djurarter dör ut?

 

Metod

För att kunna besvara dessa frågeställningar och skriva min uppsats kommer jag att söka mycket information huvudsakligen över internet. Jag kommer att söka information genom google. När jag googlar kommer jag att använda mig av meningarna jag har i frågeställningen som sökord eller ord med liknande betydelser. Jag kommer att söka efter information både på svenska och engelska.

1.1 Hotade djur

Folk brukar använda termen ett hotat djur till att beskriva djur som befinner sig i en hotfull situation. Men för att en djurart ska ses som hotad behöver situationen vara betydligt värre. En hotad djurart är en djurart som troligen inte kommer att överleva på lång sikt. Vilket betyder att i framtiden så kommer kanske alla djur av den arten att dö ut. För att en djurart ska ses som hotad ska den tillhöra en av kategorierna utdöd, akut hotatd eller starkt hotatd. Dessa kategorier är skrivna av den internationella naturvårdsunionen, IUCN (http://www.kristianstad.se/sv/Kristianstads-kommun/Djur--natur/Natur/Naturvard/Natur-i-Kristianstad---naturvards-sammanstallning/Biologisk-mangfald/Hotade-arter/ den 7 maj 2012 13:40 och http://en.wikipedia.org/wiki/Threatened_species Den 7 maj 2012 13:48). IUCN är en organisation som hjälper till att hitta lösningar till problem rörande naturen i världen. IUCN är också värdens äldsta och första globala naturvårdsorganisation (http://www.iucn.org/about/ den 12 maj 2012 12:25).

1.2 Varför är vissa djur hotade?

Det finns många olika anledningar till varför olika typer av djur blir hotade, många av anledningarna beror däremot på oss människor och våra handlingar. En anledning till att vissa djur dör ut är förlust av levnadsmiljö vilket betyder att djurarten i fråga av olika anledningar inte längre kan leva där den tidigare har bott. Vissa typer av djur är nämligen väldigt specialliserade för att bo i vissa miljöer. När den miljön då börjar ändras kan inte djuret anpassa sig vilket kan leda till att djurarten dör ut i det området, eller i värsta fall om ändringen sker i alla liknande miljöer i världen kan djuret djurarten dö ut totalt. Människor kan orsaka detta genom att tex skövla skogar för att de vill ha träden eller för att de vill bygga något där skogen tidigare hade stått. Djur kan också störas av människor som bor i närheten pågrund av fordon mm. Detta kan orsaka att djuren överger ett visst område även om miljön/området där passade djuret i fråga bra. När djuren sen försöker hitta ett nytt ställe att leva på kan de lätt skadas. Människor förstör också djurens levnadsmiljöer genom föroreningar (http://www.factmonster.com/ipka/A0906938.html den 12 maj 2012 13:24 och http://biology.about.com/od/ecology/a/aa102408a.htm den 12 maj 2012 13:25).

En annan anledning kan vara att vi människor har jagat eller fortfarande jagar vissa djur för att vi till exempel vill ha deras päls. Även om jakt på utrotningshotade djurarter i de felsta fall är förbjuden så förekommer det tjuvjakt. Exempel på djur som vi jagar för att vi vill ha päls, kött eller något liknande är t.ex. valar, tigrar och elefanter mm (http://biology.about.com/od/ecology/a/aa102408a.htm den 12 maj 2012 12:50 och http://www.kidzworld.com/article/16344-why-are-some-animals-endangered den 12 maj 2012 14:41). Ett annat exempel på djur som jagas av människor är hajarna vilka jagas huvudsakligen i Asien. Jakten går ut på att fiskare fångar hajarna och skär av deras fenor. Fenorna anses vara en delikatess och använde bl.a. till en hajfenssoppa som anses vara en delikatess. När fenorna har skurits av släpps hajen tillbaka i vattnet igen för att dö en lång och plågsam död på havsbotten då den inte längre kan röra sig. Att skära fenorna av hajar är olagligt på vissa ställen men inte överallt (http://www.sharkwater.com/education.htm den 12 maj 2012 15:04 och http://en.wikipedia.org/wiki/Shark_finning den 12 maj 2012 15:09).

1.3 Speciellt hotade djurarter

Här nedan följer en lista på de tio djurarterna som var mest hotade under 2010 och anledningarna till varför de var hotade enligt en undersökning av ”The World Wildlife Fund”
Tiger - Den hotas av tjuvjakt och att vi hugger ner skogar vilket förstör dess naturliga levnadsmiljö. Den är också hotad av klimatförändringarna.
Isbjörn – Att isarna smälter till följd av klimathotet är ett stort hot mot isbjörnarna.
Valross- De brukar vila sig på flytande isflak vilket gör att de hotas av att isarna smälter då deras viloplatser försvinner.
Magellanska pingviner- Varmare havstemperaturer tvingar dem att simma längre sträckor för att hitta mat vilket försvårar deras levnadsvillkor.
Havslädersköldpadda- Höjd havsnivå innebär ett hot mot dem genom att vissa av deras boplatser som ligger nära havet då kan bli förstörda. De jagas också av fiskare som vill sälja t.ex skalen. Blåfenad tonfisk- Den hotas av överfiske på grund av en stor efterfrågen inom sushi resturanger. Bergsgorilla- Olika krig i Afrika i närheten av eller i apornas levnadsområden förminskar deras levnadsmiljöer.
Monarch fjäril- De spenderar vintermånaderna i Mexiko men olaglig nerhuggning av träd förstör deras naturliga levnadsmiljö där.
Javanoshörningen- Nerhuggning av skogar och jakt har drastiskt minskat antalet javanoshörningar. Jättepanda- På grund av levnadsmiljöerna för dem i Kina så blir pandagrupperna lätt små och isolerade vilket gör att grupperna inte på lång sikt har bra utsikter att överleva då de inte lätt kan träffas andra panda grupper för t ex. parning (http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/01/19/AR2010011904250.html den 12 maj 15:54).

1.4 Hotade Havsdjur

Ett av de största hoten mot havsdjur är en form av fiske på engelska kallat ”Bottom Trawling”. Det är en typ av fiske som går ut på att fiskebåtarna har stora tunga nät som de drar längs havsbotten för att få så mycket fisk som möjligt. Konsekvenserna av bottenfisket är att nätet förstör längs havsbotten och på så vis förstör fiskarnas livsmiljö. Nätet fångar också ett stort antal fiskar vilket ökar risken för att de utrotas. Det kan också hända att fiskar som de inte var menade att fånga följer med, till exempel en fisk kallad blobfish. Den dras lätt upp av bottenfiskare som fiskar i närheten av Australien även om det inte är den sorts fisk de vill ha. En annan sak som är ett stort hot mot fiskarna är oljeläckage. De synliga skadorna är att det skadar fåglar mm som lever nära vattnet där läckaget har förekommit. Men det som inte syns under vattnet är att oljan där kan bli kvar en betydligt längre tid. Olja är väldigt giftig vilket gör att oljan även i väldigt små mängder kan skada fiskar och vatten växter. Det finns också många typer av fiskar som vi inte ens vet om än som kan skadas av dessa två saker. Stora delar av havsbotten har vi människor ännu inte utforskat  (http://www.dailymail.co.uk/news/article-1245955/worlds-miserable-looking-fish-danger-wiped-out.html#ixzz1sreKnVZl den 12 maj 2012 20:18, http://www.naturvardsverket.se/Start/Tillstandet-i-miljon/Hav/Olja-och-avfall-i-havet/ den 12 maj 2012 20:42 och http://www.greenpeace.org/international/en/campaigns/oceans/bottom-trawling/ den 12 maj 2012 20:43).

1.5 Hotade Landdjur

Ett av de största hoten mot landdjuren är nedhuggningen av skogar. Det påverkar miljön genom att bidra till klimatförändringen. Genom att hugga ner träd skadas också djuren på grund av att deras naturliga levnadsmiljöer förstörs. Det största hotet nerhuggningen av träd utgör är mot regnskogarna, även om bara en liten del av jordens yta består av regnskogar så bor mer än hälften av alla jordens arter där. Vi människor förstör ungefär 2 % av regnskogarna varje år och de delar vi förstör, förstör vi så mycket att det är väldigt svårt för skogen att återhämta sig. När delar av regnskgen förstörs blir kampen om resurser mellan arterna som lever där också större, detta gör att vissa arter blir utrotningshotade i sin kamp mot varandra. Ett annat hot mot landdjur är att vi människor bygger byggnader där de tidigare har levt, vi förstör deras levnadsmiljöer för att bygga våra egna byggnader där (http://science.howstuffworks.com/environmental/conservation/issues/biggest-threat-to-biodiversity.htm den 12 maj 2012, 21:25 och http://www.ehow.com/way_5505078_can-do-endangered-animals.html den 12 maj 2012, 21:38).

1.6 Vad gör vi för att hjälpa hotade djur?

För att hjälpa hotade djur startar vi människor olika grupper som kämpar för att hjälpa djuren. Ett exempel på en sådan grupp är WWF. Det är världens ledande organisation som kämpar för att rädda djur och natur världen över. Deras slutliga mål är att människor ska kunna leva i harmoni med naturen. Organisationen har nära fem miljoner personer världen över som inom organisationen kämpar för det målet. WWf arbetar med att försöka hitta lösningar på den pågående klimatförändringen och har ett stort antal projekt världen över. För att hjälpa WWF kan folk bland annat bli donatorer som donerar penger till WWF. Du kan tex välja att skänka en summa pengar en gång eller ge ett visst belopp varje månad. Några tips från WWF för hur du som individ kan hjälpa till är tex att du ska släcka lampor när du går ut ur ett rum för att spara energi eller att du använder dig av viloläge när du ska gå ifrån datorn ett tag eftersom skärmsläckare inte sparar någon elektrisitet medan viloläge sparar mellan 60 till 70%. Detta bidrar till att hjälpa miljön vilket också hjälper djuren eftersom även de hotas av klimathotet (http://www.worldwildlife.org/who/green-headquarters/green-tips.html den 16 maj 2012 19:23, http://www.worldwildlife.org/who/index.html den 16 maj 2012 19:23, http://www.wwf.se/om-wwf/1157246-frgor-och-svar-om-vrldsnaturfonden-wwf den 16 maj 2012 19:23 och http://www.worldwildlife.org/how/item1884.html den 16 maj 2012 19:23).

1.7 Hur drabbas andra djur av att vissa djur dör ut?

Konsekvenserna av att vissa djurarter dör ut kan drabba andra djurarter. Om det till exempel är ett djur som jagar andra djur (en predator) som dör ut så blir det för de jagade djuren (bytet) inga/ färre andra djur som jagar dem vilket kan göra att de tidigare jagade djuren ökar i antal. Om det blir för många djur av ett slag så kommer de använda för mycket av samma resurser för mat etc vilket gör att de resurserna kommer ta slut. Då kommer den tidigare jagade djurarten även den dö ut av att den svälter till följd av brist på resurser. Om en djurart som tidigare var bytesdjur dör ut så kommer även djuret som jagade de djuren dö ut för att det inte får någon mat. Detta kan bli en ond cirkel av död och utrotning av olika djurarter (http://wiki.answers.com/Q/How_does_animal_extinction_affect_humans den 16 maj 2012 20:15 och http://wiki.answers.com/Q/Effects_on_the_environment_when_species_extinct den 16 maj 2012 20:16).

1.8 Hur drabbas människor av att djur dör ut?

Om djur som utgör en stor del av människans kost skulle dö ut så skulle detta ändra människans matvanor. Olika fiskar till som t ex. tonfisken hotas av överfiske och om den skulle bli utrotningshotad skulle detta drabba människorna eftersom vi inte längre skulle kunna äta tonfisken. Andra djur som äter tonfisken skulle också drabbas av detta och kanske även de dö ut om de inte hittade/hade andra djur de åt också. Ett annat exempel ärom tex bin eller humlor skulle dö ut, då skulle alla blommor som de tidigare hjälpte till att pollinera inte längre kunna överleva heller vilket skulle leda till att en mängd olika växter inte längre skulle kunna överleva. Detta skulle ändra männsikors och olika djurs matvanor eftersom vi äter frukt. Om djurarter eller växter etc dör ut skulle kanske olika medicinska upptäckter som vi skulle kunna göra med hjälp av det djuret/den växten aldrig skulle inträffa. Botemedlet mot cancer t.ex. kanske fanns i någon växt som redan har dött ut. I en undersökning av ”the American Museum of Natural History” fick de reda på att sju av tio biologer tror att en massutrotning av olika djurarter till följd av den globala uppvärmningen skulle bli ett stort hot mot människorna. De anser att det skulle vara ett ännu större problem för miljön än den globala uppvärmningen (http://wiki.answers.com/Q/How_do_extinctions_of_other_creatures_affect_humans_directly_or_indirectly den 16 maj 2012 20:36 och http://www.independent.co.uk/environment/animal-extinction--the-greatest-threat-to-mankind-397939.html den 16 maj 2012 20:37).

Sammanfattande slutdiskussion

I detta arbete har du fått läsa om vad en utrotningshotad djurart innebär och varför vissa djurarter är utrotningshotade. Du har också fått se några exempel på vissa hotade djurarter och på vad som hotar landdjur och vad som hotar havsdjur. Jag har också informerat om hur vi som människor eller andra djur kan påverkas om en djurart dör ut. Jag har också gett några exempel på hur vi människor hjälper hotade djurarter och hur du som individ kan hjälpa till.

Jag anser att vi borde bry oss om och försöka förstå djuren mer. Vi människor har väldigt lätt att anpassa oss till olika miljöer eller typer av föda men det är inte alla djur som kan göra detta. Vissa djur är väldigt beroende av sin levnadsmiljö och när klimathotet ökar så förstör det vissa av dessa levnadsmiljöer vilket försätter dessa djur i en väldigt svår situation. Klimathotet är mestadels människornas fel genom koldioxidutsläpp som bidrar till växthuseftekten etc. alltså borde vi också försöka rätta till våra fel genom att försöka hjälpa djuren efter bästa förmåga. Ingen behöver göra allt men alla kan försöka göra lite som till exempel att spara el genom att släcka lampor när du går ut ur ett rum. Detta är inte speciellt svårt men om alla gjorde det skulle det bidra mycket.

Något jag lade märke till när jag tittade på skillnaderna mellan hotade land och havs djur var att havsdjuren blev hotade mestadels av storskaligt fiske som utförs av oss människor. Till exempel formen av fiske kallad ”Bottom Trawling” vilket fångar stora mängder fiskar men även förstör havsbotten och fångar fiskar det inte var meningen att fånga. Om någon drog ett stort nät längs land när de jagade för att få så många djur av en sort som möjligt och dessutom råkade fånga andra djur och förstöra träd och växter skulle det nog protesteras mer mot bottenfisket än vad som det har gjorts idag. Fler folk skulle då se effekterna av det mycket tydligare och därför protestera mer. Jag tror att det är så att vi lätt bryr oss mer om landdjur bara för att vi lever närmare dem. Havsdjur blir lätt bortglömda vilket är ganska dåligt. Om jag kollar på min lista över hotade djur ser jag också att de flesta av djuren hotas av att klimatet blir varmare medan det enda djuret som hotas av storskalig jakt i form av överfiske är tonfisken. Även om vissa landdjur hotas av jakt verkar den inte alls vara lika storskalig som bland havsdjuren. Jag tror också att vi människor vill rädda vissa djur hellre än andra bara för att de är mer tilldragande eller sötare. Tänk själv, vad skulle du helst vilja rädda en tonfisk eller en gullig sälunge? Om jag var tvungen att välja mellan de två tror jag att jag skulle välja att rädda sälungen.

Det viktigaste vi människor skulle kunna göra för djuren och naturen skulle nog vara att fösöka komma på lösningar till klimathotet genom att till exempel använda miljövänliga energiresurser som tex vindkraft. Det som alla skulle kunna göra för miljön skulle vara att försöka tänka mer på miljön i vardagslivet och välja miljövänliga alternativ när det går att göra detta. Du skulle till exempel kunna tänka på att spara energi och välja ekologiska produkter i affärer mm. För att hjälpa till att stoppa tjuvjakt är det inte så mycket du som individ kan göra om du inte vill gå med i kampanjer för djurens rätt och på det viset försöka hjälpa till att lösa problemet eller skänka pengar till kampanjerna.

Jag tycker att det är ganska hemskt att vi människor så lätt kan skada olika typer av djur så mycket. Tänk om det var vi som var i djurens position och vi hotades att dö ut bara för att något djur ville jaga oss eller höll på att förstöra naturen med sina maskiner och koldioxidutsläpp. Nu kommer vi ju lite in på frågan rörande att djuren inte kan tänka som vi och därför inte har det lika jobbigt som vi skulle ha haft om vi var i deras situation, men djuren kan fortfarande känna smärta etc. vilket göt att vi plågar vissa av djuren med våra handlingar. Det är naturligt att djur äter andra djur etc men vi borde försöka tänka mer på djuren och inte låta vissa arter som tex den blåfenade tonfisken bli utrotningshotat bara för att vi vill ha den i mat. Vi borde tänka mer på att försöka hjälpa djuren och naturen än vad vi gör.

Hanna Pettersson

IESG 9B

VT9 2012

Klasslärare: Theres Silverloo

Kommentarer

  • Martina Jelincic säger:

    Hanna,

    Efter att ha läst din uppsats ett antal gånger så tycker jag att den fortfranade är lika bra som den var när jag först började. Den är väldigt välskriven och verkligen fylld med mycket information, saker jag inte hade någon aning om förut. Du har verkligen koll på det du skriver!



    Jag tycker att inledningen är skriven på ett bra sätt som får mig att vilja läsa vidare och du har rätt, det är verkligen ett intressant ämne som man kan disskutera mycket om. Det där du har skrivit om att det inte bara är klimatförändringarna som hotar djuren utan även vi människor är en bra och kritisk syn på det hela. Vad jag har märkt så använder du alltid stor bokstav och punkt så det är inga problem. Jag märkte bara några mindre slarvfel som ärom och dörut. Du har även skrivit hotatd två gånger men det är ingenting som gör att man inte förstår faktan och det som skrivs. Någonting som uppmärksammade mig en aning är meningen ”... gör att grupperna inte på lång sikt har bra utsikter att överleva då de inte lätt kan träffas andra panda grupper för t ex. parning”. Jag vet inte om det bara är jag men jag tycker det låter lite konstigt att sikt används i samma mening på det sättet som det görs och så är jag inte säker på om s:et ska bort i träffas eller om du hade tänkt skriva om meningen en aning. Om jag hade skrivit det hade jag nog bytt ut utsikt mot t.ex. möjlighet, chans eller odds för att variera lite grann. Jag tycker att du börjar meningarna otroligt bra, i varje stycke så är det ingen mening, som jag har märkt, som börjar med samma ord. Det är verkligen varierande. Texten är indelad på ett bra sätt och det jag tycker är riktigt bra gjort är att frågeställningarna du använde är skrivna som underrubriker, vilket verkligen gör det lätt att hitta om det är någonting speciellt man vill läsa om.



    Jag tycker att texten har bra och intressant fakta. Du skriver flytande utan att haka upp dig på något och skriva mycket om det bara för att skriva. Jag tycker att det är lätt att följa med i texten eftersom du har en röd tråd genom hela arbetet och skriver om det underrubriken visar utan att börja prata om annat. Som jag tidigare skrev så tycker jag att det var bra gjort av dig att skriva frågorna som underrubriker då du på det sättet gjorde det lätt att hitta svaren på dina frågor. Frågarna har besvarats på ett bra sätt. Det används extremt många källor både på svenska och på engelska, vilket är väldigt bra och det visar att du inte bara litar på en utan använder dig av många fler. Det länkar jag har kollat fungerar och faktan är omskriven på ett bra sätt.



    Jag tycker att du har besvarat alla frågor som du tog upp. Du disskuterar bra och har mycket att säga och tycka till om. Du ger många exempel på vad vi som människor kan göra för att hjälpa till och ser situationen ur olika synvinklar. Du ställer frågor och svarar sedan på dem för att visa vad du tycker. Det är sorgligt att det vi gör påverkar djuren och naturen så mycket som det gör. Efter att ha läst uppsatsen tycker jag att du valde ett bra ämne att skriva om då det är tydligt att det verkligen intresserar dig. Det hela var väldigt bra skrivet och det syns att du har lagt ner en massa tid på detta. Kul att jag fick läsa din uppsats och bra jobbat! :)

    2012-05-29 | 23:02:01
  • Olivia Martínez säger:

    Du griper mig som läsare med din inledning och jag vill bara fortsätta läsa. Inledningen är väl formulerad och du gav ut information som gjorde det spännande. Språket var bra, förutom vissa små stavfel, t.ex. så skrev du göt” istället för ”gör”, men jag antar att du kan stava till gör. En annan miss jag la märket till var att du glömde punkterna när du förkortade tillexempel. När jag läste din uppsats märkte jag att ditt ordförråd är stort, då du använde dig av rätt ord vid rätt tillfälle av kanske ett mer avancerat slag. I inledningen och slutdiskussionen påbörjades meningarna inte så varierat, utan du började ofta med; ”Jag vill” och ”Jag har”. Styckes indelningen var bra, men något jag la märket till var att du inte hade skrivit ”1.” utan du hade direkt börjat på ”1.1”, det är något du bör tänka på i framtiden. Jag gillar idén med att dela upp havsdjur och landdjur, det gör att du utvecklar informationen i kring båda områdena, och det blir mer specifikt.

    Jag tycker att du svarade på frågeställningarna på ett bra sätt, du har bundit in de i faktan på ett smart sätt som gör det enkelt att förstå. Din fakta är välskriven som gör läsaren nyfiken och involverad. Du använde dig av många olika länkar som verkligen visar ditt engagemang kring detta ämne, och faktan är väl omskriven.

    I slutdiskussionen kom du med många bra synpunkter och argumenterade för de. Du vet vad du skriver om vilket gör läsaren nyfiken. Du skrev hur vi kan stoppa utrotning av djur som gör att jag som läsare vill agera och göra skillnad. Du försedde mig med mycket bra information som jag inte visste tidigare, och som är bra att ha i bagaget för framtiden. En ”outstanding” uppsats!

    2012-05-30 | 22:29:09

Kommentera inlägget här: