iesgniob

IESG, klass 9B har nu startat sin klassblogg! Här kommer vi att publicera våra examensarbeten i svenska som vi skrivit. Vi har fått välja valfritt ämne men skriver enligt samma formalia, fackuppsats! Så läs och njut av väldigt varierande ämnen - enjoy!

Amanda Nilssons uppsats om parafili

Kategori: Allmänt

Inledning

I denna uppsats kommer jag att presentera ämnet parafili. Jag vill veta mer om och främst sexuella avvikelser. Detta eftersom jag finner människan sexuella beteende intressant och hur samhället har anpassat sig till detta. Jag vill veta lite mer om vilken roll sexuella avvikelser har och hur heteronormen påverkar ämnet. Jag vill dra ner på sättet vi ser på normalitet och genom uppsatsen får jag veta mer om sexuella avvikelser för att förhoppningsvis upplysa om acceptans och förståelse i samhället, och framförallt för att öppna samtalsämnet om sexuella beteenden i överlag.

Syfte

Mitt syfte med uppsatsen är att ta reda på mer om psykologin bakom sexuellt beteende och just parafili för att få en klarare vision av sexuella avvikelser som är ofta omtalade men i felaktig definition eller sammanhang. För att få fram den information jag behöver skall jag försöka besvara på dessa frågor:

·                         Vad innebär begreppet parafili?

·                         Vad finns det för parafilier?

·                         Varför uppstår parafilier?

·                         Finns det behandling mot parafilier?

·                         Vad är skillnad mellan parafili och fetischism?

·                         Vad säger socialpolitiken om sexuella avvikelser?

Metod

För att få fram den information och fakta jag behöver använder jag mig främst av sökmotorn google och diverse artiklar på nätet. Jag söker främst på svenska men även på engelska för att hitta mer information på andra språk från andra länder, detta för att kunna vidga källorna och hitta mer om ämnet, Jag söker på ”parafili”, och mer exakt ”orsaker parafili” för att få reda på mer om just den delen. Jag läser en del efterforskningar för att hitta klarare fakta och söker efter psykologiska analyser och teorier för att få förståelse och hitta sammankopplingar. Inom mitt ämne hittar jag inte alltför många källor med inte alltför mycket fakta. Därför går jag ofta tillbaka till tidigare källor för att försöka hitta nya referenser och fördjupningar. Tidningsartiklar litade jag inte på då definitionen av parafili och olika parafilier inte är kända och används ofta fel inom media. Därför förlitade jag mig mest på hemsidor i psykiatrisk riktning och mer professionella artiklar om ämnet, från till exempel förbund som fördjupat sig i socialpolitiken.

1. Parafili

Parafili är ett begrepp som omfattar sexuell upphetsning, uppskattning eller beteende involverande objekt eller agerande som anses avvikande från den sexuella normen. Termen används främst i psykologiska sammanhang och ifrågasätts inom socialpolitik. Dessa fantasier och begäran beskrivs oftast som tvångsimpulser inom psykologiska eller legala sammanhang, och anses inte vara en del av normal upphetsning. Vad som räknas som en parafili, och den exakta innebörden av en parafili kan på grund av termen normalitet variera mycket (http://web4health.info/sv/answers/sex-paraphi-what.htm 2012-05-03 13.54  ) http://www.psychologytoday.com/conditions/paraphilias 2012-05-16 22:45).

1.1 Parafili – psykologisk störning

Termen parafili används i olika sammanhang och används ofta för att beskriva udda beteende eller föremål för upphetsning, men parafili räknas inom psykiatrin som en psykologisk störning, För att det sexuellt beteende ska räknas som en psykologisk störning krävs det enligt kriterierna från handboken för diagnossättande inom psykiatrin; Diagnosis and Statistical Manual of Mental Disorders att individens lust, känslor och fantasier skappar stress eller försvagning i sociala sammanhang och andra viktiga områden för funktion. Det skall som en medicinisk term även vara den enda självstående faktorn för sexuell upphetsning. Fantasier, lust och beteende måste därför vara i minst 6 månader för att en person skall få en diagnos med en parafili. Det ska då ha uppstått ett slags behov hos individen. Därför är inte allt avvikande sexuellt beteende som påkommer parafiliskt, bara om fantasier och beteende skadar individen, andra i samhället eller utgör ett brott. Två partner kan i en relation utföra avvikande beteenden för att förbättra deras förhållande. Många med parafili har svårt att utveckla och behålla en sexuell relation. Det kan bero på att de inte tänder på människor, eller för att ett speciellt beteende krävs för upphetsning. Ett annat exempel är transvestism, som är tillståndet då individen får sexuell upphetsning av att klä sig som det motsatta könet. De personer som inte rapporterar någon slags stress eller personlig eller social störning möter inte kraven för parafil. Skapar parafili-liknande beteenden ingen psykologisk dysfunktion utgör det inte någon diagnos och är det då inte heller parafiliskt inom psykiatrin. (http://www.health.am/sex/more/paraphilias_and_paraphilia_related_disorders/ 2012-05-14 14:08 http://www.brainphysics.com/paraphilias.php 2012-05-14 13.30, http://www.psychologytoday.com/conditions/paraphilias 2012-05-03. 09:33)

1.2 Parafili relaterade störningar och fetischism

Det finns andra kompulsiva störningar inom sexuella naturen som inte är parafilier, utan dessa är sexuella beroenden eller impulsiva sexuella beteenden. Det kan vara bland annat kompulsiv onani, pornografi beroende och anonyma outlets som cybersex. Dessa störningar kallas för PRD:s (parafili – relaterade sjukdomar) och är mer socialt accepterade beteenden. Men impulserna kan vara väldigt svåra för individen att motstå och kan vara skadligt för personen eller andra. De är svåra att upptäcka då drabbade ofta känner skuld eller skam och försöker dölja sitt beteende. Skillnaden mellan dessa och parafili är att parafili inte är en besatthet, utan ett tillstånd som ger upphetsning. Medan parafili relaterade störningar uppger ångestkänslor. Dock är det vanligt att personer med parafili även har tvångssyndrom (http://www.brainphysics.com/paraphilias.php 2012-05-16 16:22). Fetischism är också ofta hopblandat med parafili. Liknelsen är att både fetischism och parafili är baserat på upphetsning av väldigt specifika objekt, kroppsdelar eller beteenden. Skillnaden är att fetischer istället betraktas som milda sexuella avvikelser, och det är mycket vanligare än parafili. När fetischismen är det enda som ger sexuell njutning för individen blir det en parafili (http://sexologist-in-training.com/2011/11/15/parafili-fetisch/ 2010-05-10 20:59).

1.3 Olika parafilier

Det finns många olika parafilier och de flesta förekommer inte speciellt ofta. Vad som räknas till en parafili är det som står utanför normen. Omänskliga objekt, skadegörande, skadetagande och barn är de fyra punkter som ingår. Vad som räknas som parafili varierar, och klassificering utgår från kultur och historiska synpunkter. Det finns många olika parafilier och andra utstötta sexuella beteenden. Exakt hur många parafilier som finns vet ingen, men det finns listor som räknar upp till 500 stycken och mer. En del parafilier associeras med aggressivitet och våld, medans andra till och med kan vara olagliga att utöva. Till exempel genom förargelseväckande beteende med exhibitionism som är upphetsning av att visa sig naken inför främmande människor, eller brott mot allmän ordning, eller övergrepp. En del parafilier är väldigt är förståeliga för de flesta medans andra är mer avvikande. Exempel på vanliga är mazofili som är upphetsning av kvinnliga bröst, och narratofili som är upphetsning av grova eller obscena ord. Exempel på ovanliga parafilier inkluderar plyschofil, som är dragning till gosedjur, och taphefili som är sexuell dragning kring att bli begravd levande. Men det finns också många fördomar mot olika parafilier och hela subkulturer som associeras med dem. Till exempel, sadism som är upphetsning av att göra skada fysiskt, psykiskt eller utsätta någon för skam, och masochism som är upphetsning av ta emot smärta. Det finns lite vetenskap om de olika parafilierna och sexuellt beteende i sig, och därför är det svårt att klassificera sexuella avvikelser som psykologisk störning samt hitta bevis för det. Det finns mycket oense om vad som anses vara en variation av normalt sexuellt intresse och mellan psykologiskt störda beteenden (http://www.jaapl.org/content/36/4/443.full.pdf 2012-05-15 00:00, http://www.health.am/sex/more/paraphilias_and_paraphilia_related_disorders/ 2012-05-15 00:00, http://www.psychologistanywhereanytime.com/sexual_problems_pyschologist/psychologist_paraphilias_list.htm 2012-05-16 18:28).

1.4 Parafili - orsaker

Sexuellt beteende ligger i människans natur, och hennes fantasier uppstår och framkommer från känslor och uttryck som har upplevts. Parafilier kommer från personlighet samt kultur. Det finns olika teorier till varför de avvikande beteenden uppstår. En del parafilier kan uppstå genom i upprepande sexuellt beteende i samband med andra objekt eller handlingar som ger dem upphetsning och tillfredställelse. Med tid blir behovet starkare och starkare tills det är det enda sättet att uppnå sexuell njutning. En eller fler händelseförlopp från tidig ålder kan leda till individens association med upphetsning i den situationen, det agerandet eller objektet, och kan sedan också leda till parafili. Även negativa upplevelser kan ha stor inverkan på kommande sexuella beteenden. Det kan vara att observera en intim händelse såväl som vara med om en, genom att medverkande eller som offer. Forskare säger sig mest ha hittat grund och orsaker för parafili i barndom och trauman (http://sexologist-in-training.com/2011/11/15/pedofili/ 2012-05-10 20:57, http://www.health.am/sex/more/paraphilias_and_paraphilia_related_disorders/ 2012-05-14 13:50). De flesta parafilier uppstår, eller upptäcks under adolescens. Detta kan bero på att lust, fantasier och sexuellt beteende ofta tar fart runt puberteten. Problem med den sociala utveckling påstås också kunna ge upphov till att personer som har svårigheter med att få kontakt med andra och utveckla relationer söker sig till andra alternativ. Det kan då leda till exempelvis voyeurism, upphetsning av att se andra klä av sig eller ingå i sexuella aktiviteter. Parafilin kan till en början vara ett försök till sexuell kontakt, och sedan utvecklas till ett behov. Tidig parafili sägs dock ofta avta med ålder. Statistik säger också att parafili hittas hos 20 män gentemot 1 kvinna och är alltså vanligare bland män än bland kvinnor. Varför det är så är osäkert med tanke på det lilla forskningsområdet som utökats (http://www.medicinenet.com/paraphilia/page2 2012-05-13 23.55, http://web4health.info/de/sex-paraphi-causes.htm 2012-05-13 00:43).

1.5 Parafili - behandling

Extrema sexuella avvikelser kan leda till flera konsekvenser i laglig följd, problem i sociallivet och skadegörande för individen eller andra i samhället. Liten del söker hjälp, men för de som vill finns det flera olika metoder tillgängliga för att försöka behandla eller hantera parafili. Individen kan söka hjälp hos andra med samma problem, i exempelvis självhjälpgrupper, eller söka hjälp på en mer professionell nivå genom psykoterapi. Andra komplicerade metoder har tidigare använts för att försöka behandla parafili, som konverterande betingning. Där ska klienten föreställa sig skam för vänner eller familj när de ser honom eller henne engera sig i sin akt. För män med pedofili har kastrering varit en rekommendation i vissa länder, men det har på senare tiden avisats på grund av grymhet och ofrivilligheten hos männen det utförts på. Medicinska metoder finns för att anpassa frekvens och intensitet av parafili. Kemisk kastrering har använts för att minska sexlust. Andra slags hormonella droger finns också i samma syfte, men effektivitet har visats vara liten och bieffekterna många. Det finns också mer extrema metoder som prövats mot parafili, till exempel användning av elektriska stötar, obehagliga lukter eller liknande processer gjorda för att få individen att sluta associera beteendet eller objektet till sexuell upphetsning. Om psykisk behandling för att bli av med parafili ska fungera bra krävs det att individen accepterar sin avvikelse, och är villig att motarbeta den (http://www.mentalhelp.net/poc/view_doc.php?type=doc&id=29729&cn=10 2012-05-12 01:07, http://web4health.info/sv/answers/sex-paraphi-get-rid. 2012-05-16 19:04).

1.6 Sexuella avvikelser - socialpolitik

Heteronormativitet är benämningen på de normer som sats upp av vad som förväntas inom kön, sexualitet och känslor. Parafilier är avvikande från dessa normer. Normerna som har funnits sedan lång tid tillbaka och har genom tider förändrats mycket. Till exempel räknades homosexualitet ända fram tills 1973 som en parafili, men avtecknades efter vissa efterforskningar. Det påvisades inte finnas några distinkta skillnader inom läran om mentalsjukdomar mellan heterosexuella män och homosexuella män. Det är ett exempel på sexuella beteenden som en gång i tiden räknades som avvikande men som nu anses normalt. Samma sak gällde onani i det senare 1900-talet, som då ansågs vara parafiliskt men som idag anses vara ett hälsosamt beteende. Idag är hetero-, homo- och bisexualitet de tre erkända sexuella läggningarna enligt lagen i Sverige, dock med avvikelser säger till exempel RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter) att det finns många variationer däremellan och utanför dessa. Asexualitet bör enligt många räknas som en sexuell läggning, men benämns oftast som avsaknad av en sexuell läggning. Parafilier brukar istället benämnas som sexuella preferenser än läggningar. År 2009 skrotade Socialstyrelsen diagnoser för transvestism, sadomasochism med flera. Men infördes igen ett år senare när den nya upplagan av amerikanska DSM (Diagnostical Manual of Mental Disorders) kom ut. RFSL och andra förbund som behandlar sexualitet och framförallt heteronormativiteten är emot detta. I Sverige är hetero- homo, och bisexualitet är de enda tre sexuella läggningarna som har skydd mot hets och diskriminering, och enligt en del är därför lagen i sig en diskriminering. Det finns många tvister mellan vad som är normatvitet och psykologisk sjukdom. Därför har psykiatrin och framförallt Socialstyrelsen fått mycket kritik för sitt vis att sätta diagnos på personer för psykisk sjukdom trots att individen inte känner lidande (http://www.psychologytoday.com/conditions/paraphilias?tab=Causes 2012-05-03 09.55, http://www.rfslungdom.se/rfsl-ungdoms-principprogram/heteronormativitet 2012-05-16 19:58, http://www.qx.se/samhalle/13374/man-far-bara-tanda-pa-normala-kroppar-annars-ar-man-psykiskt-sjuk 2012-05-16 20:23). 

Sammanfattande slutdiskussion

I mitt arbete har beskrivit om benämning på parafili och sexuell avvikelse. Det innebär, hur det uppstår och skillnaden mellan parafili och andra sexuella avvikelser eller störningar. Jag har också presenterat vad sexuella avvikelser har för roll i samhället och hur parafilier betraktas.

Efter att ha sökt mycket har jag upptäckt att det kan betraktas på flera olika sätt. Enligt psykiatrin är parafili en psykologisk störning, men många säger emot detta. Det kan vara en stor fördel att utöka forskningsområdet kring avvikelser för att kunna motverka när sexuellt beteendet bli ett tvångssyndrom eller skadligt för individen och samhället, men också för att förstå hur det uppstår och samtidigt få bättre förståelse för hur människans psyke fungerar i sexuella och psykologiska sammanhang. Sexuellt beteende ligger i vår natur, men precis som allt annat i dagens samhälle finns normerna som vi förväntas följa. Normatvitet anser jag vara ett stort problem i vårt samhälle som skapar många konflikter. Det som anses avvikande blir ofta utstött och fördomarna är många. Precis som till exempel RFSL försöker göra, borde sexuella variationer få mer plats och acceptans i samhället. De som anses ha avvikande sexuellt beteende blir ofta stämplade som sjuka av psykiatrin fast att de själva inte lider, och detta kan jämföras med hur homosexualitet betraktades förut. Samma sak gäller onani som ansågs vara avvikande men idag bedöms som mer än normalt och hälsosamt. Samma sak borde gälla för andra sexuella variationer. Den enda konsekvens som finns är när beteendet blir till en tvångsimpuls eller ett psykiskt problem för individen själv. Men avvikelserna i sig har inte visats leda till detta. Orsakerna till avvikelserna är oklara och när det inte är skadegörande finns inga problem med att utföra dessa sexuella akter. Eftersom den forskning som gjorts om orsaker till avvikelser pekar mot barndom och upplevelser ser jag inte detta som någon skillnad från andra intressen, samtidigt som de normativa sexuella läggningarna faktiskt också påverkas av uppväxt och miljö. Därför bör avvikelser få lika stor acceptans, framförallt då sexuellt beteende i det moderna samhället inte bara handlar om reproducering utan även är ett nöje. Om beteendet istället utgör en fara finns psykoterapi tillgänglig för de som behöver det. Chanserna är dessutom att parafili uppstått i samband med andra traumatiska händelser som individen kan få hjälp att lösa eller hantera. Benämning psykisk sjukdom är på så sätt inte rättvist i ämnet. Om orsakerna är klara kan de bearbetas så att individen får ett lättare liv även utöver sexlivet, men om så inte är fallet och människan är nöjd med sin situation samt om det inte skapar problem för andra bör det inte vara något problem att fortsätta med det aktuella beteendet.

Normer är enligt mig otroligt överskattade och något som format vårt samhälle till en plats med många fördomar och många konflikter mellan folk som har olika utseende, bakgrund, intressen och sexuella läggningar. Jag tror det är nödvändigt att dra ner på användandet av normer och förutsättningar i samhället för att minska på alla sorts press som uppstått och konflikter som diskriminering. Diskriminering är ett stort problem på många nivåer, och lösningen är att få det bättre ställt, och bättre förståelse i samhället. Därför måste forskningsområdet vidgas för att sedan kunna sprida korrekt information genom media, och det är viktigt sluta peka ut grupper för vad som anses avvikande, när det mesta inom ämnet är baserat på en ständigt förändrande kultur.

 

Amanda Nilsson

IESG 9B

VT9 2012

Klasslärare: Therese Silverloo

Kommentarer

  • Linnéa Engström säger:

    Hej Amanda!

    Du börjar din uppsats bra med en intressant inledning som definitivt fångar mitt intresse. Jag tycker att du använder dig av ett väldigt strikt språk. Din stavning är väldigt bra och du har stor bokstav när det är ny mening och använder dig inte av särskrivning, toppen! Du påbörjade dina meningar varierat men det fanns ändå några ord som du använde lite väl ofta som ” en del”, ”det” och ”till exempel”. ”Det” hade du kanske inte kunnat göra så mycket åt eftersom det är ett välanvänt ord och inte direkt har några synonymer men istället för ”en del” hade du kunnat skriva ”vissa” eller ”några” så det inte blev samma ord flera gånger. ”Till exempel” behövde du inte använda så många gånger som du gjorde, egentligen så kunde du bara ta bort det för det behövdes egentligen inte på några ställen där du skrev det. Nu menar jag inte att du har skrivit de här orden överdrivet mycket, utan bara att du kanske har skrivit de några gånger och sedan gav jag några tips på vad du hade kunnat skriva istället så att det blev mer varierat. Jag tycker faktiskt att du har använt dig av ett varierat ordval, förutom några få som ”exempel” och ”samma”. Din text är inte styckesindelad, vilket jag inte bryr mig om då jag inte tycker att det är viktigt! Jag menar, jag ser fullkomligt vad du har skrivit och jag delade inte heller in min text i stycken. Det måste ju ändå bevisa något eller hur!? Du har använt dig av underrubriker, vilket är jättebra!

    Jag tycker att texten har bra och intressant fakta dock var det lite svårt att följa med ibland, jag vet inte riktigt hur jag ska förklara men det var lite förvirrande vid några enstaka tillfällen. Du kanske hade kunnat förklara några saker mer tydligt men din uppsats var för det mesta klar och tydlig. Du har besvarat alla frågor som du ställt, dock tycker jag att det hade varit mer tydligt om du hade svarat på de i slutdiskussionen. Du har använt dig av väldigt många källor och det var jättebra att du förklarade varför du bara använde dig av internet källor och jag håller med dig om att ämnen ofta används fel i media, därför tycker jag att det var bra av dig att bara ta information från internet! Länkarna fungerar utmärkt och jag tycker att du har skrivit om faktan på ett bra sätt.

    Din slutdiskussion var jättebra! Du delade med dig av dina åsikter och gav mig ett bra avslut på uppsatsen då du förklarade hur vi ska lösa diskriminationsproblemet. Jag håller med dig om att avikelser borde få lika stor acceptans som allt annat. Jag tror att vi har svårt att acceptera det för att vi inte är bekanta med det, allt som är annorlunda tar vi avstånd från för att det är just det och för att vi inte vill vara med om personer som är på ett sätt vi inte är vana vid. Detta kan jämföras med hur homosexualitet betraktades förut precis som du säger och även hur hemskt judarna behandlades för att de var annorlunda.

    Du har skrivit en jätteintressant uppsats, bra jobbat!

    2012-05-30 | 18:07:27
  • Olivia Selinder säger:

    Hej Amanda, jag blev väldigt intresserad först när jag fick höra att du skulle skriva om sexuella avvikelser. Dock blev jag väldigt förvirrad när jag började läsa din uppsats, för jag förstod aldrig riktigt vad du menade med "parafili".

    Ditt språk var ibland särskrivet. Till exempel börja en mening med "men", eller "skappa" istället för "skapa", det var några små stavfel här och där men dock ingen stor grej. Det här är nog beroende på att du inte har läst igenom uppsatsen ordenligt innan inlämning. Jag tycker att du har använt väldigt mycket svåra ord, jag förstår nästan ingenting. Jag tror dock att en vuxen skulle kunna förstå, men ingen ungdom faktiskt..

    Texten är bra styckesindelad men i slutdiskussion så blev det en väldigt lång paragraf, den va lite jobbig att läsa. Generellt så var styckesindelningen bra, underskrifterna var bra och dina ordval var väl genomtänkta men svåra att förstå.



    Jag är ju faktiskt intresserad av detta ämne och tycker därför att det var intressant fakta som du använde. Dock om jag ska vara ärlig så kan jag säga att faktan var jobbig att hänga med i, just eftersom den var väldigt svår att förstå. Jag tycker att du svarar på dina frågeställningar bra och utvecklat, du använder flera olika källor och alla är dessutom omskrivna. Bra jobbat! Dock så tror jag att du har använt vissa källor fel. Istället för att skriva de direkt efter meningen så har du skrivit de längst ner i paragrafen. Det var alltså inget fel på källorna, bara att du hade satt de på fel ställe.



    Jag tycker att du besvarar frågorna på ett riktigt bra sätt. Jag förstod din slutdiskussion bättre än din faktadel, vilket var en lättnad. Du uttrycker dina egna åsikter väldigt bra. Du har gjort ett bra avslut på uppsatsen på grund av att du tonar ner hela arbetet mot slutet vilket gör att jag märker att du har lagt ned mycket tid på detta arbete. Det syns också i din uppsats.

    2012-05-31 | 12:12:16

Kommentera inlägget här: