iesgniob

IESG, klass 9B har nu startat sin klassblogg! Här kommer vi att publicera våra examensarbeten i svenska som vi skrivit. Vi har fått välja valfritt ämne men skriver enligt samma formalia, fackuppsats! Så läs och njut av väldigt varierande ämnen - enjoy!

Klara Nybergs uppsats om hästsjukdomen fång

Kategori: Allmänt

Fång

Inledning

I denna uppsats kommer du kunna läsa om fång. Fång är en mycket känd sjukdom i hästvärlden, och den är ibland väldigt, väldigt farlig. Jag har valt att skriva om fång därför att jag ofta hör talas om hästar som fått fång av att ha ätit gräs, men jag har aldrig förstått riktigt vad fång är, och det är vad jag ska ta reda på i denna fackuppsats. Jag har valt ämnet fång eftersom att det är något jag vill veta mer om.


Syfte

Mitt syfte med arbetet är att ta reda på hur man upptäcker fång hos hästen, hur man botar fången, och hur följderna för hästen kommer att se ut. Eftersom att jag gillar hästar väldigt mycket och gärna vill ha en häst i framtiden, känns det bra att veta vad denna mycket omtalade hästsjukdom är för något och hur den kan upptäckas.

Dessa tre frågor är de jag kommer att skriva uppsatsen utifrån, och jag kommer också försöka hitta svar på dessa:

·        Vilka är symptomen?

·        Hur botar man det?

·        Vilka är följderna?

 

Metod

För att få svaren på de frågor jag har samt för att få reda på övriga fakta angående sjukdomen fång tänker jag använda mig till största del av internet. Om jag hittar någon bok om hästar och hästars sjukdomar använder jag mig av dem också. Mitt viktigaste nyckelord kommer att vara just Fång.

 

 

1.0  Fång

Fång är en ganska vanlig sjukdom, där symptomen visar sig i hästens eller ponnyns hovar. Den drabbade hästen eller ponnyn visar tecken på stort lidande och smärta (http://www.agria.se/hast/artikel/fang-hos-hast  09:30 3/5-2012 ). Symptomen i hovarna beror på att en inflammation i hovens lamellager inträffar, och då blir det en separation mellan hovbenet och hovkapseln, eftersom att det är just lamellagret som håller de två samman. Vid hjälp av röntgen kan veterinären vid ett fånganfall se att hästens hovben har rört på sig (hovbenet sänks eller roterar). En skicklig veterinär eller hovslagare kan dock se detta utan röntgen(http://www.hippson.se/fraga-experterna/expert-veterinar/uds/hur-undviker-man-fang-2.htm 09:40 3/5-2012). Fång kan uppstå utifrån någon av dessa tre orsaker: För mycket foder, förlossningsfång av kvarliggande efterbörd, fång pågrund av överbelastning. Foderförätning leder till att balansen i tarmfloran blir störd. Detta kan ske då hästen släpps på ett kraftigt grönbete eller av någon anledning får i sig alldeles för mycket kraftfoder. För att undvika detta bör du se till att gradvis vänja in hästen vid grönbeten och foderbyten. Se också till att ha fodret i ett rum och inte direkt i stallgången, om en häst smiter ut ur boxen under natten och äter för mycket foder är det verkligen inte bra. Foderförätning är den mest kända orsaken till fång. En annan orsak till fång är att efterbörden ligger kvar efter att ett sto inte släppt efterbörden normalt. Den släpper då ut bakterier och gifter som påverkar hovarnas cirkulation. För att undvika detta bör du se så att stoet släpper hela efterbörden, vid minsta misstänksamhet att den inte släppts som tänkt, ring veterinären. Den sista anledningen till fång av de tre är fång på grund av överbelastning. Överbelastningsfång kan ske ifall en häst med längre kraftig hälta inte kunnat skifta vikt mellan hovarna. En häst skiftar normalt vikt mellan benen för att blodcirkulationen ska fortsätta fungera normalt. Om en häst då känner kraftig smärta i en av hovarna kan den inte göra det, och då kan fång uppstå.  För att undvika detta ska man följa veterinärens rekommendationer(http://www.agria.se/hast/artikel/fang-hos-hast 13:54 7/5-2012).


 

1.1  Symptomen vid fång

Som skrivet i tidigare stycket så visar symptomen sig i hästens hovar. Hästen får ökad puls i sina hovar och hovarna blir också varmare. Hästen är vid ett fånganfall ofta mycket motvillig att röra sig framåt, och om hästen väl rör på sig så har den ett kort samt stappligt rörelsemönster, och den står ofta och lyfter på hovarna för att lätta bördan för de en efter en, de kan även ha svårigheter att lyfta på benen. En del fånganfall ger dock symptom som är svårare att upptäcka, lindrigare symptom. Tillexempel att hästen tar kortare steg då trakten sätts ned före tån och att pulsen endast ökas lindrigt till hovarna (http://www.hippson.se/fraga-experterna/expert-veterinar/uds/hur-undviker-man-fang-2.htm 09:56 3/5-2012). Hästen står även i en ställning som även kallas fångställning. Då står hästen med framhovarna placerade framför sig och bakbenen under sig, kroppsvikten blir då förskjuten bakåt. Ett annat tydligt symptom är att hästen drabbas av feber (http://www.agria.se/hast/artikel/fang-hos-hast 10:01 3/5-2012).

1.2  Botemedel mot fång

För det första kan man göra väldigt mycket för att undvika att hästen ska få fång. Att se till att vänja in hästen gradvis vid grönbetet och foderbyte är den mest omskrivna metoden, men om oturen skulle vara framme och fång skulle drabba din häst finns det förstås saker du bör göra. Det första är att ringa en veterinär för behandling. Behandlingen går ut på att identifiera samt att avlägsna orsaken till sjukdomen, och ge smärtlindring till hästen(http://www.agria.se/hast/artikel/fang-hos-hast 10:01 10/5-2012). Att verka om hovarna är också viktigt. Gipsbandage med klack fördelar trycket från tån till trakten och strålen(http://www.hallandsdjursjukhus.se/index.php/friskvard/28-fang 20:07 16/5-2012). Saker som du kan göra för hästen är att ge den boxvila (Boxvila= Hästen ska inte ridas eller vara i hage, korta promenader i skritt funkar med en del hästar, fråga veterinären vad som gäller för din) med ett tjockt, torrt och mjukt underlag. Ett mjukt spånunderlag är att rekommendera då det är underlaget som ger mest svikt. För att minska risken att hästens hovar ska få skador ska du se till att kyla ned dem med kallt vatten. Hästen ska inte få något kraftfoder, utan endast hö. Höet får gärna vara ett sent skördat som innehåller mycket fibrer men mindre protein, har du inte tillgång till det kan du dryga ut givan med halm(http://www.agria.se/hast/artikel/fang-hos-hast 10:01 10/5-2012).

 

1.3  Följder från fång

Efter att en häst med fång har avslutat sin behandling, måste du räkna med minst sex veckors vila innan den börjas rida igen. Detta är för att minska risken för hovbensrotation (http://www.hallandsdjursjukhus.se/index.php/friskvard/28-fang 20:30 16/5-2012). För att hästen ska bli frisk och inte få några återfall är det viktigaste att du följer veterinärens och hovslagarens ordinationer för eftervården av hästen. Att fånghästens hovar verkas och skos av en skicklig hovslagare är även det av högsta vikt.  En häst som en gång haft fång löper större risk att få fång igen. En fånghäst måste vänjas in vid grönbete mer än en häst som inte fått fång tidigare. En del fånghästar klarar inte att någonsin mer gå på bete, men de flesta klarar det trots allt om du vänjer in den försiktigt. För att en häst som tidigare haft fång inte ska få den igen är det också viktigt att den motioneras regelbundet för att inte bli överviktigt, och att blodcirkulationen hålls igång (http://www.agria.se/hast/artikel/fang-hos-hast 20:37 16/5-2012). En häst behöver mycket uppmärksamhet, men en fånghäst behöver mer. Det är av stor vikt att fånghästen får en korrekt foderstat och hovvård. Trots att en häst med fång får intensiv behandling och mycket kärlek, är det inte säkert att de blir friska. Hur hästen svarar på behandling och hur stora tecken den visar på smärta är avgörande för prognosen för överlevnad. En del hästar klarar det som sagt inte, en del hästar med fång måste sövas ned för gott (http://www.hallandsdjursjukhus.se/index.php/friskvard/28-fang 20:43 16/5-2012).

 

Sammanfattande slutdiskussion

I denna uppsats har du nu fått läst och förhoppningsvist lärt dig om fång. Som tidigare skrivet så är fång en väldigt allvarlig sjukdom, och vissa hästar överlever inte. Fång kan uppstå av tre olika anledningar vilka är: foderförätning (För mycket kraftigt grönbete eller kraftfoder), Förlossnings fång (Efterbörden efter fölning ligger kvar och släpper ut bakterier) och överbelastningsfång (Hästen kan inte skifta vikt mellan hovarna korrekt). Om du misstänker fång hos din häst måste du ringa veterinären direkt, och följa dennes ordinationer. Om en häst fått fång visar den ofta tydliga symptom på detta, tillexempel blir hoven varmare och dess puls ökar, och hästen får även feber. Om din häst visar något av fångsymptomen så ring veterinären på studs. Låt hästen stå på en tjock och mjuk spånbädd, låt dess hovar verkas av en skicklig hovslagare och ge den ett sent skördat, fiberrikt hö med mindre protein. Då en hästs behandling av fång är över får du räkna med en sex veckors vila för den. Hästen behöver mycket mer uppmärksamhet, den måste vänjas in oerhört försiktigt vid grönbete, och den behöver en korrekt foderstat (Detta är förstås viktigt för fång fria hästar också). En skicklig hovslagare bör verka din hästs hovar, och du måste följa både hovslagarens och veterinärens ordinationer för eftervården av hästen. Det värsta med fång är att vissa hästar inte klarar det, att smärtan är för stor för dem. Då måste hästen sövas in för gott, och följderna av en insövd häst är en ägares brustna hjärta, vilket ofta är väldigt svårt att läka. Jag tror att de flesta fångfall beror på att ägaren inte vänjer in sin häst tillräckligt bra innan grönbetet. Jag tror att vissa hästägare inte förstår vikten av det, förrän det är för sent och hästen drabbas av fång. Det vore bra om alla stall hade varningslappar som så vänligt uppmanade ägarna till att vänja in sina hästar inför grönbetet, för hästarnas bästa. Jag tror också att många hästar som somnat in på grund av fång kunnat räddas genom att ägaren ringt veterinären så fort hon/han anat odåd. När jag har ridlektion känns det ibland som att hästen går konstigt och stappligt, då frågar jag ridläraren om hästen är halt. Oftast är svaret nej, men en gång var faktiskt hästen halt. Det är bättre att fråga en gång för mycket än en gång för lite. Det är bättre att tillkalla en veterinär i onödan på grund av misstanke angående hästens hälsa, än att se över det och istället kanske förlora sin häst för att man inte ringt veterinären för en undersökning. Förstås är det inte alltid ägarens fel, ibland är bara världen lite emot en. Då jag skrivit denna uppsats har jag lärt mig mycket, förut visste jag bara att fång berodde på gräs. Nu vet jag att fång kan bero på mycket annat, hur man kan upptäcka fång och hur man bäst tar hand om hästen efter. Jag valde inte ämnet i brist på andra idéer, utan för att jag faktiskt var intresserad av att lära mig om det.

Kommentarer

  • Julia Hansen säger:

    Din uppsats är mycket informationsgivande men samtidigt lätt att hänga med i och förstå. Trots all fakta lyckas du ändå hålla mig som inte kan något om hästar tillräckligt intresserad för att fortsätta läsa. Genom att nämna att något är väldigt, väldigt farlig i din inledning fångar du mig som läsare, då din uppsats verkar spännande. Ditt språk är till den största delen korrekt, jag hittar endast något ord som du stavat fel som t.ex. förhoppningsvis. Meningarna i ditt arbete börjar inte alltid på samma sätt och ditt ordval är varierat och enkelt att förstå. Dock kan vissa ord som inte förklaras göra det svårt för någon som inte vet något om hästar att hänga med som t.ex. lamellager och hovkapsel, men du förklarar de flesta ord så att jag förstår. Din uppsats har bra styckeindelning och tydliga rubriker vilket gör det lätt att hitta i din text.



    Din uppsats innehåller mycket bra fakta som du, där jag får lära mig mycket. Förutom några få ord är det enkelt att hänga med i din text. Du besvarar tydligt din frågeställning ifrån syftet i både slutdiskussionen och fakta. Du har använt flera källor, även kända källor som Agria som troligen är pålitliga. En länk i första faktastycket fungerar inte, men fakta är omskriven med dina egna ord vilket visar att du förstår vad du skrivit om.



    Jag tycker att du tydligt besvarar dina frågor i slutdiskussionen. Du diskuterar även smarta enkla lösningar till att förhindra sjukdomen och delar med dig av egna erfarenheter vilken gör diskussionen intressant. Du har ett bra avslut som säger vad du lärt dig och visar att du är intresserad utav ämnet. Du har skrivit en mycket bra och intressant uppsats som faktiskt även kan vara intressant för dem som inte är hästintresserade.

    2012-05-29 | 20:16:21

Kommentera inlägget här: