Moa Lavikkalas uppsats om snabbmat
Kategori: Allmänt
Inledning
Den här uppsatsen kommer handla om snabbmat. När jag skriver snabbmat menar jag mat som är tillagad innan man beställer eller lagas snabbt efter beställning. Snabbmat går ofta snabbt att äta i farten och är enkelt att ta med sig. Aldrig förr har vi ätit så mycket snabbmat som idag och det är inte så konstigt. Det är billigt, går fort, det behövs inte först handlas, lagas och sen diskas och de flesta tycker om snabbmat. Men det finns en hel del nackdelar med snabbmat och det tänker jag skriva om i den här uppsatsen.
Syfte
Människorna i västvärlden blir bara tjockare och tjockare samtidigt som allt fler drabbas av högt blodtryck, diabetes m.m. Snabbmat utmålas som den stora skurken i media och jag vill ta reda på om det stämmer. Jag tror att många som äter snabbmat dagligen inte vet hur farligt det är.
Frågeställning
· Hur påverkar snabbmat hälsan?
· Vilka alternativ är bäst/värst för hälsan?
· Varför har snabbmat blivit så populärt?
Metod
Jag har tagit hjälp av artiklar från olika tidningar samt forskningsresultat som jag hittat på internet. När jag har sökt på internet har jag använt huvudsakligen använt sökorden; vad är snabbmat, snabbmatens historia, så påverkar snabbmaten kroppen och vad innehåller snabbmaten. Det finns nästan inga böcker som handlar om snabbmat och dess påverkan.
1.1 Snabbmat
Snabbmat är mat som köps färdiglagad eller som lagas direkt på beställning. Det finns väldigt många olika typer av snabbmat, några exempel är hamburgare, korv med bröd, pommes frites, thaimat, sushi och pizza. Snabbmat kallas ibland också för skräpmat pga. att maten ofta innehåller mer konstgjorda ämnen och farliga fetter än riktiga råvaror för att hålla priserna nere (http://www.aftonbladet.se/halsa/article10985777.ab, 2012-05-09, 15.23 ). Generellt sett innehåller en måltid på en snabbmatsrestaurang alldeles för lite frukt och grönsaker för att vara en fullvärdig måltid, men innehåller ofta för mycket socker, fett och kolesterol.
1.2 Snabbmatens historia
Snabbmat har funnits väldigt länge, även fast begreppet ”fast food” inte introducerades i engelska ordböcker fören 1951. Redan i de tidigaste civilisationerna var det vanligt att människor åt snabbmat när de var på språng eller var för fattiga för att äga ett riktigt kök. I Rom bodde stora delar av folket i väldigt små rum där det helt enkelt inte fick plats med någon spis eller ugn (http://varldenshistoria.se/kultur/en-hastig-maltid-snabbmatens-historia, 2012-04-26, 09.25). År 1761 kom Hugh Manatee, Earl av Sandwich, på att om tjänarna lade den feta köttbiten mellan två brödskivor var det mycket enklare att äta samtidigt som han spelade kort utan att riskera att flotta ner korten. Efter det när betjänterna frågade gästerna krig spelbordet vad de ville ha sa de bara ”som Sandwich”. Så var den populära smörgåsen född (http://varldenshistoria.se/kultur/sandwich-praktisk-mat, 2012-04-26, 09.29).
I USA på 1800-talet började resturanger som specialiserade sig på kolsyrade drycker också sälja enklare maträtter, t.ex. nötfärsbiff med en stekt brödskiva. Det stora genombrottet för snabbmaten kom på 1900-talet när det blev vanligt för privatpersoner att köra bil och enklare restarungar växte fram längs vägarna som ”naturliga stopp” och begreppet ”food on the road” började användas. Efter andra världskriget blev levnadsvillkoren bättre och arbetsdagarna kortare och snabbmaten blev populär bland den växande skaran som ville utnyttja sin fritid så maximalt som möjligt. Kvinnorna tog sig också sakta in på arbetsmarknaden och snabbmaten blev viktig som komplement och ersättning för den hemlagade maten (http://www.popularhistoria.se/artiklar/hamburgaren-fyller-100 , 2012-04-26, 09.34)
2.1 Ingredienser och näringsvärde i snabbmat
All mat som vi äter innehåller en mängd olika ämnen. Vi behöver en lagom mängd med energi och tillräckligt med näring för att kroppen ska må bra. För att få en bra balans är det viktigt att äta varierat. Kroppen får framförallt energi från fett, kolhydrater och protein. Protein, fett, mineraler och vitaminer är näringsämnen som behövs för att cellerna i kroppen ska underhållas. De här näringsämnena är livsnödvändiga och det enda sättet att få i sig dem är genom maten (http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/, 2012-05-09, 16.14). Exakt vad olika sorters snabbmat innehåller varier såklart väldigt mycket beroende på exakt vilken mat det är och hur den tillagas, men generellt sett innehåller snabbmat en obalans mellan andelen fett, kolhydrater och protein och alldeles för lite näringsämnen (http://www.netdoktor.se/overvikt/?_PageId=306, 2012-05-03, 10.08).
2.2 Fett
En vanlig hamburgare från exempelvis McDonalds eller Burger King innehåller så mycket fett att det ger ca 50 % av all den energi en stillasittande kvinna behöver på en hel dag. Enligt de svenska näringsrekommendationerna bör fettinnehållet i kosten inte ge mer energi (kalorier) än 30 % av dagsbehovet. Resten bör komma från kolhydrater och protein. Så efter en enda måltid har många fått i sig mer fett än de behöver på en hel dag. Då har vi inte ens räknat med pommes frites eller läsken än (http://www.netdoktor.se/overvikt/?_PageId=306, 2012-05-03, 10.08).
2.3 Transfetter
Snabbmat har på senare tid fått mycket kritik för att det innehåller för mycket transfetter. Transfetter skapas genom att flytande växtoljor (omättat fett) ”härdas” på industriell väg för att få längre hållbarhet och ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Den här typen av fett bildas också naturligt i magen hos idisslande djur som t.ex. kor, vilket gör att mejeriprodukter innehåller väldigt små mängder av transfetter(http://www.slv.se/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Fett/Transfett/, 2012-05-07). Transfetter, även kallade härdade fetter, är populär i snabbmatsframställningen just för att det håller mycket längre än nyttigare alternativ och används främst i frityrolja. Snabbmatskedjan Max Hamburgare skryter med att de använder frityrolja fri från härdat fett och McDonalds har minskat på mängden genom att använda an blandning av rapsolja och solrosolja till fritering. Näringsexperten Fredrik Paulún tror att effekten av att snabbmatskedjorna minskadade på transfetter i maten skulle vara att risken för hjärt-kärlsjukdomar skulle minska rakt av och människor skulle bli smalare (http://www.aftonbladet.se/halsa/article10985777.ab, 2012-05-09, 15.23 ).
2.4 Kolhydrater
Nästan all snabbmat serveras i för stora portioner och innehåller för mycket snabba kolhydrater som gör att du snabbt blir hungrig igen. Stora portioner med för mycket kalorier leder till viktökning vilket kan leda till en rad olika sjukdomar. Vill man minska på kalorierna i sin snabbmatsmåltid så kan man strunta i; dressingen, pommes fritesen, all friterad mat, feta såser och läsk(http://www.aftonbladet.se/vikt/article12323173.ab, 2012-05-12, 17.57).
Ett undantag är sushi där en vanlig portion bestående av åtta bitar sushi och misosoppa innehåller för lite kalorier för de flesta människor. Kompletterar du då med grönsaker eller en frukt så blir sushin en riktigt bra måltid även fast det är snabbmat (http://www.aftonbladet.se/halsa/fragadietisten/article10736759.ab, 2012-05-16, 18.04)
3.1 Snabbmatens påverkan på kroppen
Nästan all mat vi äter idag är processad, det betyder att maten är mer eller mindre industriellt bearbetad och fråntagen en stor del av sitt näringsvärde (http://experterna.mabra.com/vad-ar-processad-mat/, 2012-05-16, 17.42). 70 000 kemikalier används årligen i olika industriella tillverkningsprocesser och matproduktion, och endast en bråkdel av dem är godkända. Än vet vi ingenting om denna typ av kosts långsiktiga effekt på vår hälsa, men det kommer nya forskningsresultat hela tiden om konsekvenserna av för mycket snabbmat (http://ehdin.com/?id=1055, 2012-05-16, 18.54).
3.2 Alzheimers
Susanne Akterin vid Karolinska Institutet har kommit fram till att kost som innehåller mycket fett, socker och kolesterol kan ge upphov till samma hjärnförändringa som är typiska för Alzheimers sjukdom. Resultatet, som bygger på studier av möss, visar att ett högt intag av fett och kolesterol tillsammans med genetiska faktorer kan leda till flera ämnen i hjärnan påverkars negativt, bland annat ledde snabbmat till minskade nivåer av Arc, som är ett ämne i hjärnan viktig för minneslagring. Detta kan vara en orsak till Alzheimers (http://www.demenscentrum.se/Forskning/Nyheter/Snabbmat-kan-leda-till-Alzheimerforandringar/, 2012-05-14, 17.56)
3.3 Depressioner
En studie gjord av forskare på University College i London 2009 visar att processade livsmedel är dåliga för humöret. Drygt 3500 personer delades upp i två grupper, den ena gruppen åt bra mat med mycket grönsaker, frukt och fisk medan den andra gruppen åt mycket processade livsmedel, fulla av socker och fett (snabbmat). Resultatet var tydligt, efter fem år löpte gruppen som åt mycket processad mat 58 % högre risk av att drabbas av depressioner (http://www.aftonbladet.se/halsa/article12083814.ab, 2012-05-16, 17.33).
Sammanfattning
Snabbmatens populäritet har exploderat de senaste åren, även fast människor har ätit snabbmat enda sedan de tidigaste civilisationerna så har det aldrig varit lika mycket som nu. Generellt sett så är snabbmat ingen fullvärdig måltid, det innehåller för mycket fett, kolhydrater och kolesterol och alldeles för lite näringsämnen. Dessa näringsämnen är jätteviktiga för att kroppen ska fungera. Dessutom serveras snabbmat oftast i alldeles för stora portioner vilket kan leda till viktökning. Pommes frites är den sämsta snabbmaten för hälsan, de är fullproppade med kolhydrater och dryper av frityrolja som innehåller farliga transfetter som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Vad vi äter har stor påverkan på våra kroppar och snabbmat ökar risken för både Alzheimers och depressioner.
Sushi är den nyttigaste snabbmaten för hälsan, fisken innehåller nyttiga fetter och portionerna är inte för stora och kaloririka.
För att hålla priserna nere är all snabbmat industriellt tillverkade, hade snabbmat varit lagat av en kock från grunden hade det inte ens varit snabb mat. Men jag blir nästan mörkrädd när jag läser hur mycket konstiga kemikalier all hel- och halvfabrikat mat innehåller. Människor har bara ätit den här typen av kost i stora mängder i ca 20 år, så vi har ingen aning om vad alla dessa kemikalier egentligen gör med våra kroppar. Äter man snabbmat en gång om året så är det inte någon fara, men idag är det nog ovanligare i Sverige än att man äter processad mat varje dag. Det enda sättet att slippa kemikalierna idag är att laga sin egen mat alldeles från grunden, och av egna råvaror. Men hur många i Sverige gör egentligen det? Jag tycker att alla borde lära sig mycket mer om näringsämnen och om hur maten påverkar våra kroppar i skolan, för jag tror att vi som växer upp på 2000-talet och senare kommer att bli väldigt påverkade av kemikalierna. Det blir väl en trevlig framtid för västvärlden, feta och hjärt- och kärlsjuka invånare som dessutom har diverse läskiga symptom av tiotusentals konstiga kemikalier.
Jag tror att snabbmat har blivit så populärt för att vi människor har blivit mer och mer måna om att ha fritid. Alla tycker inte att det är jätteroligt att lära sig nya recept och laga mat från grunden varje dag, så då prioriterar många andra saker. Då är det enkelt att laga ihop något halvfabrikat eller svänga förbi McDonalds istället. Många människor är också väldigt stressade och ta sig inte tid att laga en ordentlig måltid eller ens sätta sig ner och tugga i lugn och ro. Istället köper man ”takeaway” och äter i farten vilket inte alls är bra för hälsan. En annan sak som jag tror påverkade mycket var att kvinnorna började jobba. Då hade de inte längre lika mycket tid att laga mat och snabbmat blev en enkel lösning. Jag tycker inte att vi ska gå tillbaka till det igen, absolut inte, men jag tycker att det är viktigt att prioritera maten så att man kan äta en fullvärdig måltid i lugn och ro. Det handlar för de flesta bara om prioritering, många som tycker att de inte har tid att laga mat har ändå tid att titta på TV i flera timmar på kvällen.
Bloggadress: http://Petter.nu